NRK Meny
Normal

Har vært E-sjef og gransket 22. juli – nå skal han lede Algerie-gransking

Styret i Statoil har bedt Torgeir Hagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Etterretningstjenesten, lede granskingen av terrorangrepet i In Amenas i Algerie i januar.

Torgeir Hagen

Torgeir Hagen har vært generealløyttnant, ledet Etterretningstjenesten, vært med i 22. juli-kommisjonen og skal nå lede Statoils grnasking av terrorangrepet i In Amenas i Algerie i januar.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

Granskingsgruppen skal levere sin endelige rapport til styret innen 15. september 2013. Det offentliggjorde Statoil på en pressekonferanse tirsdag.

– Flere titalls mennesker fra ulike land ble på In Amenas ofre for grusom internasjonal terrorisme. I Statoil mistet vi fem av våre avholdte medarbeidere, sier Statoils styreleder Svein Rennemo, om terrorangrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie i januar.

Svein Rennemo, Statoil
Foto: Magnus Stokka / NRK
Torgeir Hagen

Svein Rennemo (øverst) og Torgeir Hagen på Statoils pressekonferanse på Forus utenfor Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Terroristene har ansvaret for angrepet og skylden for lidelsene. Vårt ansvar er å lære og gjøre det vi kan for fremover å ytterligere styrke sikkerheten til våre medarbeidere, sier Rennemo.

Var med 22. juli-kommisjonen

Gruppen skal blant annet se på risikovurdering, sikkerhetstiltak og beredskap ved anlegget i Algerie.

Varslingsrutiner og beredskap samt samarbeid med myndighetene skal også evalueres.

– Hovedhensikten for granskingen er å lære av det som skjedde i In Amenas, sier granskingsleder Torgeir Hagen, som også var med i kommisjonen som gransket hendelsene 22. juli 2011.

Randi Grung-Olsen blir gruppens nestleder. Adrian Fulcher, Leif D. Riis, James Bunn og Erling Kristian Handal er medlemmer.

Tidligere CIA-direktør i ekspertgruppe

– Vi gransker for å lære og forbedre selskapets sikkerhet og beredskap. Vi jakter ikke syndebukker, presiserer Rennemo, som også sier at Statoil har lagt vekt på å knytte til seg anerkjente eksterne eksperter på terrorisme og sikkerhet.

Statoil-styret har også utnevnt en rådgivende ekspertgruppe hvor USAs tidligere viseforsvarsminister John Hamre og tidligere fungerende direktør i CIA, John E. McLaughlin, er blant medlemmene.