Hopp til innhold

Datavirus har angrepet sykehusene

Downadup-viruset er det største som har rammet Helse Vest.

Stavanger universitetssjukehus (SUS)

Ansatte ved SUS sliter med å få gjort jobben sin fordi sykehuset er rammet av dataviruset Downaup.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- Dataviruset Downadup er det største virusangrepet som noensinne har rammet Helse Vest, sier Brad Folsom, IT-sikkerhetsleder på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Onsdag brakte NRK Rogaland nyheten om at medisinsk avdeling på SUS er overbefolket på grunn av virus som går, men nå sliter de ansatte også med datavirus.

Låser datamaskinene

Mange får ikke gjort jobben sin som følge av trege datamaskiner.

- I dette tilfellet har det vært vanskelig å oppdage viruset. Ormen er kamuflert som en vanlig bruker. Derfor har Downadup gått forbi antivirusprogrammet til sykehuset uten å bli oppdaget, sier Folsom

Viruset har ført til at sykehusets ansatte ikke har klart å logge seg på datamaskinene sine som de pleier. PC-ene er blitt lukket og låst for brukerne, og de må tilkalle datahjelp for å løse problemet.

Store konsekvenser

- Et slikt virus kunne slettet data eller skadet datasystemene våre slik at de ikke ville fungert skikkelig i lengre tid. Ingen sensitive opplysninger er heldigvis kommet bort, sier Brad Folsom.

Ikke laget for SUS

Erik M. Hansen, administrerende direktør i Helse Vest IKT, forklarer at viruset rammet mange tusen brukere.

- Mange av de 25.000 brukerne 14.000 maskinene er rammet av viruset på ulike måter. Jeg tror likevel ikke at viruset var ment å ramme Helse Vest spesielt. Dette er et viruset som er i sving over alt på internett, sier han.

Uforståelig

Det er uvisst hvem som setter i gang et slikt virus og hvilken hensikt de har.

- Det er like uforståelig hvorfor noen ønsker å lage et datavirus som at folk tenner på hus, mener Brad Folsom, IT-sikkerhetsleder på Stavanger universitetssjukehus.

Viruset ble oppdaget tirsdag morgen, og siden da har Helse Vest jobbet med å fjerne det fra alle infiserte maskiner. Torsdag morgen melder NTB at om lag 4000 datamaskiner gjenstår før alle er garantert frie for virus.