NRK Meny
Normal

Tidenes største bussomlegging

Fra i dag er det nye busser og nye bussruter i hele Sør-Rogaland. De rolige ukene i sommer skal brukes til å luke vekk innkjøringsproblemer.

180 nye busser til nord-Jæren

180 helt nye busser settes i drift i Stavanger-området i dag. Til sammen skal nesten nye 300 busser trafikkere Rogaland.

Foto: ERik Waage / NRK

Odd Aksland, administrerende direktør i Kolumbus

Odd Aksland, administrerende direktør i Kolumbus smiler bredt i en av de nye bussene.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Det er en stor dag for Kolumbus og for landet, for dette er en skikkelig kollektivsatsing. Vi skal kjøre 2 millioner flere kilometer i de nye rutene, og det er nesten 300 nye busser som settes inn i ruter fra i dag, sier administrerende direktør Odd Aksland idet fylkeskommunale kollektivselskapet Kolumbus.

Norgesbuss vant oppdraget med å drive busstrafikken på Nord-Jæren, mens Nettbuss tar over busstrafikken fra Sandnes og sørover i hele fylket. Nord-Rogaland var ikke en del av anbudet.

– Mange av bussene kjører på fossilfri biodiesel, og målet for Kolumbus er å være helt fossilfri i 2024, så dette er et godt steg på veien, sier Aksland.

Litt smårusk

Bussomleggingen har høyde for at det kommer flere passasjerer på de nye bussene. Frekvensen øker, spesielt der det bygges bussvei, sier Aksland.

I morgentimene i dag var det visse innkjøringsproblemer med det nye sanntidssystemet, som skal være på plass både på holdeplasser og i bussene.

– Dette har vi regnet med, derfor bruker vi sommerukene nå, og skal være klar med alt til skolene starter opp igjen til høsten, sier Aksland.

Endringene kommer bare et halvt år etter at Kolumbus i januar innførte både nye soner og nye priser.

Atle Rønning, administrerende direktør, Norgesbuss

Atle Rønning, administrerende direktør, Norgesbuss.

Foto: KEes Fjellvang / NRK

Miljøvennlige busser

– Vi er svært glade for å være her. Vi er vant med å kjøre buss i byområder på østlandsområdet, men det som blir spesielt her, er at det er bare nye busser, sier Atle Rønning, administrerende direktør i Norgesbuss.

Halvparten av dem går på biodiesel, så utslippene lokalt går ned med 90 prosent. I tillegg blir det mye mindre støy fra de nye bussene, sier Rønning.

Nettbuss tilbake

Ole Engebret Haugen, Administrerende direktør i Nettbuss

Ole Engebret Haugen, administrerende direktør i Nettbuss.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Vi er veldig fornøyde og veldig glade for å være tilbake for Nettbuss (tidligere NSB biltrafikk) har lang historie på Jæren, sier administrerende direktør Ole Engebret Haugen.

De nye bussene krever mye av oss, vi må ha en annen type mekanikere og folk som kan håndtere elektronikken for at det skal virke, sier Haugen.