Tidenes høst for hotell i Haugesund

Mens nedskjæringene i oljebransjen merkes godt i hotellnæringen i Stavanger, opplever Haugesund fortsatt gode tider framover.

Haugesund sentrum

Hoteller i Haugesund har opplevd tidenes hotellhøst. Også tiden framover ser lovende ut.

Foto: Anders Fagerjord / Wikimedia Commons

Caiano Hotelldrift i Haugesund har tidenes hotellhøst bak seg. Rica Maritim Hotel og Thon Hotel Saga har i september og oktober hatt et belegg på 90 prosent. Det har hotellene aldri før hatt.

Bedre enn Bergen og Stavanger

Reidar Westre, hotelldirektør i Caiano, forklarer den gode sesongen med først en veldig god juli, deretter en normal august fylt med Sildajazz og filmfestival.

– Også har det eksplodert nå i september og oktober - hvor vi har passert 90 prosent, forklarer han.

Dette er høyere enn Stavanger og Bergen, byer Haugesund normalt sammenlignes med.

Paradoks

Årsakene til den gode høsten er flere. Hotellene har opplevd en økning innen kurs og konferanser, og i restaurantmarkedet.

I tillegg har økt aktivitet hos Aibel ført til en økning hos hotellene.

– Aibel har hatt en båt liggende her, og en plattform, som har løftet toppen av økningen vår denne høsten, sier Westre.

Samtidig er det er paradoks at det nettopp er økt aktivitet ved Aibel nå i høst som har ført til oppgangen. Aibel har som kjent varslet over 300 oppsigelser ved verftet i Haugesund.

– Vi føler med Aibel i både tykt og tynt, og er med og bidra der vi kan. Men det er absolutt et paradoks når vi har en så god periode som vi har hatt nå, legger Westre til.

Kraftig reduksjon i Stavanger

Elisabeth Saupstad

Elisabeth Saupstad er Reiselivsdirektør i Region Stavanger. Hun har merket hvordan nedgangen i oljebransjen påvirker hotellnæringen i byen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Hotellene i Stavanger, Sandnes og Sola har hatt en fin sesong, men så skjedde det noe i september.

– Til og med august har det vært et kjempegodt år, spesielt sommeren i år var veldig bra for hotellene. Det var besøksrekord både i Kongeparken og på Preikestolen. Så totalt sett har det vært et godt hotellår, forteller Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad.

Men i september sa det stopp.

– I september har vi fått økt kapasitet ved to nye hoteller i sentrumsområdet, samtidig som det har vært en nedgang i oljebransjen. Da har vi merket det ganske kraftig fra og med september, sier hun.

– Det er ikke en bråbrems, men en kraftig reduksjon, det er det, legger hun til.

Ser lyst ut

Men nedgangstidene i oljebransjen og verftsindustrien har foreløpig ikke påvirket framtidsutsiktene til to av Haugesunds største hotell med tilsammen 420 rom.

– Vi sammenligner alltid med samme dato i fjor, og da ser det veldig lyst ut, sier Westre.

Han forklarer at de foreløpig har merket et kjempeflott innslag til julebord i år, og at månedene fremover også ser lovende ut.

– Det vil svinge litt, men per i dag ser det ikke ut som det har skjedd noe veldig dramatisk. Det blir gjerne snakket litt mer ned enn det trenger og, sier Westre.