Hopp til innhold

Forsvareren: Strengere straff enn jeg mener er riktig

Agnes Müllers ektemann er dømt til 21 års fengsel for drap og voldtekt av kona. Han må og betale vel 1,8 millioner kroner i erstatning og oppreisning til ekteparets to barn.

Agnes Müller

Agnes Müllers ektemann er dømt for drap og voldtekt av kona. Liket av Agnes Müller ble funnet i Dørvika i Lysefjorden.

Foto: Politiet/NRK

– Retten finner det hevet over enhver tvil at tiltalte handlet med overlegg da han drepte Agnes, heter det i dommen fra Jæren tingrett.

Drapet skjedde om i ekteparets bolig i Forsand i Ryfylke på kvelden 16.april i år. Thomas Müller møtte opp på Strand lensmannskontor tre dager senere og meldte kona savnet.

Da fortalte han at han hadde kjørt kona til Oanes ferjeleie 16.april, og siden ikke sett henne.

Les også: Aktor krever 21 års fengsel for Agnes-drapet

Les også: Moren: – Agnes var ulykkelig i ekteskapet

Liket av Agnes Müller ble funnet på 70 meters dyp på bunnen av Lysefjorden 200 meter fra land ved Dørvika 4.mai.

Jæren tingrett viser til at Müller gjennomførte omfattende forberedelser før drapet, og viser til at han selv har forklart at han planla drapet.

Brutalitet

21 års fengsel er lovens strengeste straff. Retten har valgt denne straffen fordi den mener at drapet er begått under det som kalles særdeles skjerpende omstendigheter.

Thomas Müller spionerte på og overvåket kona når retten mener han måtte forstå at ekteskapet nærmet seg slutten. Han søkte på nettet etter drapsmetoder og måter å kvitte seg med liket på.

Siktede i Agnes Muller-saken

Jæren tingrett viser til at Thomas Müller planla drapet på kona Agnes. Her er Muller fotografert utenfor lensmannskontoret på Jørpeland på vei til avhør.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Retten viser og til brutaliteten ved voldtekten og drapet.

– Drapet skjedde også i Agnes eget hjem hvor hun burde kunne kjenne seg trygg, og med de to mindreårige fellesbarna sovende i huset, heter det i dommen.

– Gruoppvekkende

Måten Thomas Müller kvittet seg med liket på beskrives som gruoppvekkende, og som en stor tilleggsbelastning både for barna og de øvrige pårørende.

– Tiltalte har under hovedforhandlingen ikke vist anger eller gitt uttrykk for beklagelse over å ha drept ektefellen eller å ha frarøvet barna sin mor og i realiteten også sin far, skriver Jæren tingrett.

Les også: Søkte på «Senke lik» på nettet

Les også: innrømmet han å ha tatt livet av ektefellen

Thomas Müller skal derimot ha lagt ansvar for drapet på kona. han hevdet at det var hun selv som ba ham om å drepe.

Thomas Müller ble pågrepet og siktet for drapet på kona 28. april, tolv dager etter at drapet ble gjennomført. Da stilte han seg uforstående til siktelsen og sa til politiet at kona trolig var reist til Tyskland eller Polen for å starte et nytt live der.

Da han en uke senere ble konfrontert med funnet av Agnes i Lysefjorden innrømmet han å ha tatt livet av ektefellen . Han hevdet at drapet var planlagt over tid sammen med Agnes.

Denne forklaringen mener retten virker «fullstendig oppkonstruert.»

Ørjan Eskeland

Thomas Müllers forsvarer Ørjan Eskeland mener dommen er for streng sammenlignet med gjeldende rettspraksis i lignende saker.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Var forberedt på streng straff

– Retten har lagt til grunn en strengere straff enn det jeg mente var riktig ut fra gjeldende rettspraksis når det gjelder selve drapet.

Det sier Thomas Müllers forsvarer Ørjan Eskeland til NRK.

Fredag formiddag skal advokaten til Åna kretsfengsel for å drøfte dommen med klienten sin. Han sier at Thomas Müller har vært forberedt på at han kunne bli idømt en svært streng straff.

Les også: Agnes sin ektemann møtte barna

Rettspraksisen ved tilsvarende dommer blir et av temaene når forsvarer og klient skal diskutere om dommen skal ankes.

Thomas Müller har heller ikke erkjent voldtekten som han nå er dømt for, eller at drapet var planlagt.

Aktor er fornøyd med dommen

– Dommen er som forventet. Den er i tråd med vår påstand. Vi fikk medhold i begge tiltalepostene og i vår påstand om lovens strengeste straff. Vi er fornøyde.

Det sier statsadvokat Tormod Haugnes, som var aktor i saken mot Thomas Müller i Jæren tingrett.