NRK Meny
Normal

Thendrup fastholder uskyld

Thomas Thendrup erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen for grovt ran med døden til følge. Mandag morgen startet Gulating lagmannsrett den nye behandlingen av Nokas-saken.

Thomas Thendrup
Foto: Tegning: Ingrid Haukelidsæter / NRK

Mandag morgen klokken 9.30 startet Gulating lagmannsrett det som for Thomas Thendrup må arte seg som hans livs omkamp. Han risikerer forvaringsstraff hvis han finnes skyldig. Selv hevder han at han ikke engang var i Stavanger da Norsk Kontantservice (Nokas) ble ranet 5. april 2004.

– Ikke skyldig, sa Thendrup da rettens administrator, lagmann Ove Midttun, spurte hvordan han stilte seg til skyldspørsmålet.

Enige om ransforløpet

Thendrup må finne seg i at hans anke over Nokas-dommen blir behandlet på nytt i lagmannsretten etter at han ble frikjent da ankesaken gikk for første gang. Han ble trodd av sine likemenn, juryen, men mistrodd av fagdommerne. De mente han utvilsomt er skyldig i medvirkning til grovt ran med døden til følge.

– Vi har ingen innsigelser mot aktoratets beskrivelse av hendelsesforløpet, hvilke våpen og hva slags utstyr som ble brukt. Det eneste vi er interessert i er om Thomas Thendrup deltok under ranet eller ikke, sa Thendrups forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, om bevisbildet som presenteres fram i løpet av de fire ukene som er satt av til ankebehandlingen.

Aktoratet har innkalt en rekke vitner som skal fortelle om hva som skjedde under selve ranet. Siden det nå er så stor enighet mellom aktor og forsvarerne om selve hendelsesforløpet, kan det bli aktuelt å frafalle noen vitner, bekrefter aktor Rune Høgberg.

– Det kan bli aktuelt. Vi vil se det an utover uka, sier Høgberg til NTB.

Sikkerhetsopplegg lite synlig

Sikkerheten har vært svært lite synlig under dagens rettssak. Da fangetransporten kom i dag var det ingen politibiler hverken foran eller bak fangebilen. Etasjen hvor saken går i er avstengt og heisene er stoppet, men det er ikke noe i nærhet av det sikkerhetsopplegget som har vært i tidligere Nokas-rettssaker.

Politibil med Thomas Thendrup
Foto: Per Thime / NRK

 (NTB)