Hopp til innhold

Tester ut smakssansene på Smakens dag

Skal du få den rette sansen for smaken på maten- må du begynne tidlig. Idag var 200 barn invitert til Måltidets Hus i Stavanger for å lære mer om smaksløkene.

Skal du få den rette sansen for smaken på maten- må du begynne tidlig. Idag var 200 barn invitert til Måltidets Hus i Stavanger for å lære mer om smaksløkene.

Ole Fjebech Lerbekk og 200 andre 6.klassinger har fått testet ut smakssansene sine på Måltidets hus.

– Smakssansene er sånne små ting, som tar opp små biter av smaken ned til smakssensorene, forklarer Ole Fabech Lerbekk.

Smaker på Måltidets hus

Her skal Ole Fabech Lerbekk til å smake på risengrøten på Måltidets hus. En delt opplevelse denne gangen.

Foto: Erik Waage / NRK
Arna Smistad, daglig leder Måltidets hus

Arna Smistad er daglig leder for Måltidets hus, og er her med på smakens dag.

Foto: Erik Waage / NRK

Han er en av nesten 200 6.klassinger som var invitert til å vurdere smaker på Måltides hus i Stavanger i dag.

– Dette gjør vi for å bygge innsikt og kompetanse rundt mat og matnæringen vår, sier Arna Smistad. Hun er daglig leder for Måltidets hus, hvor dagens tema er smaker.

– Ikke så veldig godt, men litt

"Dere skal smake og krysse av hvor godt dere liker det", forklarer de, mens 6.klassingene sitter i hver sin bås og får tildelt ulik mat og et avkrysningsskjema.

- Ikke så veldig godt, men litt, sier Fabech Lerbekk fortsatt med litt mat i munnen og et skeptisk blikk.

I denne plastskålen var det en liten porsjon risengrøt.

– Jeg liker risengrøt, men jeg liker ikke konsistensen, forklarer Fabech Lerbekk.

Rekruttering i ung alder

Smistad ved Måltidets hus håper en slik øvelse vil føre til at de unge blir bedre kjent med sansene sine.

– Det gjør at de kan si at de liker det eller ikke. Men og i hensyn til rekruttering, sier Smistad.

For på måltidets hus, er de opptatt av at flest mulig skal ha et forhold til smak, og at dyktige folk søker seg til matnæringer og da er det viktig at barn får anledning til å lære fra ung alder.

– Jeg har ikke lært så mye, men bare at smaken kommer fra små flak på tungen, som tar de ned der hvor smakssansene er, sier Fabech Lerbekk mens han peker nederst i ansiktet sitt.

– Har du lært noe om hvordan du skal tilnærme deg nye smaker?

– Nei, ikke særlig, sier Fabech Lerbekk.

Ole Fabech Lerbekk på Smakens dag

Ole Fabech Lerbekk er en av 6.klassingene som var invitert til Smakens dag på Måltidets hus i dag.

Foto: Erik Waage / NRK