– Smakssansene er sånne små ting, som tar opp små biter av smaken ned til smakssensorene, forklarer Ole Fabech Lerbekk.
Han er en av nesten 200 6.klassinger som var invitert til å vurdere smaker på Måltides hus i Stavanger i dag.
– Dette gjør vi for å bygge innsikt og kompetanse rundt mat og matnæringen vår, sier Arna Smistad. Hun er daglig leder for Måltidets hus, hvor dagens tema er smaker.
– Ikke så veldig godt, men litt
"Dere skal smake og krysse av hvor godt dere liker det", forklarer de, mens 6.klassingene sitter i hver sin bås og får tildelt ulik mat og et avkrysningsskjema.
- Ikke så veldig godt, men litt, sier Fabech Lerbekk fortsatt med litt mat i munnen og et skeptisk blikk.
I denne plastskålen var det en liten porsjon risengrøt.
– Jeg liker risengrøt, men jeg liker ikke konsistensen, forklarer Fabech Lerbekk.
- Se også denne videoen fra Måltidets hus
Rekruttering i ung alder
Smistad ved Måltidets hus håper en slik øvelse vil føre til at de unge blir bedre kjent med sansene sine.
– Det gjør at de kan si at de liker det eller ikke. Men og i hensyn til rekruttering, sier Smistad.
For på måltidets hus, er de opptatt av at flest mulig skal ha et forhold til smak, og at dyktige folk søker seg til matnæringer og da er det viktig at barn får anledning til å lære fra ung alder.
– Jeg har ikke lært så mye, men bare at smaken kommer fra små flak på tungen, som tar de ned der hvor smakssansene er, sier Fabech Lerbekk mens han peker nederst i ansiktet sitt.
– Har du lært noe om hvordan du skal tilnærme deg nye smaker?
– Nei, ikke særlig, sier Fabech Lerbekk.