Hopp til innhold

Terrorsiktet asylsøker varetektsfengslet

En 26 år gammel asylsøker er i Stavanger tingrett varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for å ha vært tilknyttet en terrororganisasjon i Syria.

stavanger tingrett

Møtende aktor Terese Våge Braut og forsvarer Niels-Christian Scherven Petersen under dagens fengslingsmøte i Stavanger tingrett.

Foto: Ole Andreas Bø

– Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147d som går på å ha deltatt i en terrororganisasjon og paragraf 103 som går på krigsforbrytelser, sier forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen.

Mannen ble fremstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett klokken 11 i dag, mandag 16. mai. Asylsøkeren er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon i Syria.

26-åringen er siktet for krigsforbrytelser §103 og «terrorparagrafen» §147d.

– Han erkjenner ingen straffskyld etter noen av postene, sier Petersen.

Stavanger tingrett

Mannen ble varetekstfengslet i Stavanger tingrett.

Foto: Ole Andreas Bø

Pågrepet fredag

26-åringen ble pågrepet på et asylmottak i Rogaland fredag 12. mai. Han har vært i avhør med PST i ti timer fredag og har forklart at han deltok i den Al Qaida-allierte An-Nusrah-fronten fordi han ønsker å bekjempe president Basgar Al-Assads regime.

– Han har forklart seg grundig når det gjelder hans tilknytning til handlinger i Syria som han oppfatter som en ordinær borgerkrig som han har tatt del i, opplyser forsvareren til NRK.

Årsaken til at asylsøkeren ble pågrepet er opplysninger som han selv har gitt til norske myndigheter.

– For ham er dette vanskelig å forstå fordi han opplever dette som en konflikt i et land der han har tatt del i krigshandlinger. Det er vanskelig for ham å skjønne hvorfor han skal siktes for disse forholdene. Han oppfatter seg selv på ingen måte som en terrorist, og har ikke hatt noe med terrorvirksomhet å gjøre, sier forsvareren til NRK.

Samarbeider med politiet

26 åringen kom til Norge sammen med en yngre bror i fjor høst.

– Den yngre broren er tatt hånd om av barnevernet, sier forsvareren.

Under avhør har han forklart at han deltok i den Al Qaida-allierte An-Nusrah-fronten fordi han ønsker å bekjempe president Bashar al-Assads regime.

– Han samarbeider med politiet, fordi han ønsker å forklare hvorfor han har engasjert seg i kampen mot regimet, sier Petersen til Dagbladet.

26-åringen ble varetektsfengslet i fire uker fordi en mener det er skjellig grunn til mistanke for forholdene og fordi det foreligger en unndragelsesfare.

– Hva tenker du om dagens kjennelse?

– Nå hadde vi ikke tolk i forbindelse med avgjørelsen så den vil bli oversatt til han på vanlig måte i fengselet. Så vil han ta stillingen til det etter det. Men så vidt jeg forsto på han allerede nå, så vil den bli anket, sier Petersen.

Terese Braut Våge var aktor i fengslingsmøtet 2. pinsedag. Hun ønsker ikke å kommentere saken og henviser til PST.

Flere nyheter fra Rogaland