NRK Meny
Normal

Terrorøvelse i Stavanger hele uka

Fra i dag til torsdag kommer både politiet og Forsvaret til å være godt synlige i Stavanger-området.

Øvelse Gemini 2013: Beredskapstroppen fires ned på Statoils kontorer i Kristiansund

Slik så det ut da politifolk fra beredskapstroppen firte seg ned mot Statoils kontorer i Kristiansund i fjor. Tradisjonelt avholdes øvelsen Gemini i politidistrikter med sokkelindustri.

Foto: Christian Nørstebø / Forsvaret

Under øvelsen kan det bli en del ekstra trafikk med utrykningskjøretøyer, skip og helikoptre. Øvelsen pågår både på land og til sjøs, skriver Forsvaret i ei pressemelding.

– Innbyggerne kommer nok til å merke noe økt polititilstedeværelse på veinettet. Også enheter fra Luftforsvaret kommer til å være synlige i området, sier Fredrik Tandberg, talsmann for Forsvaret.

Politiet leder, Forsvaret bistår

Øvelse Gemini avholdes hvert år, og under øvelsen yter Forsvaret bistand til politiet. Det er Rogaland politidistrikt som leder årets øvelse. Også Beredskapstroppen, Forsvarets Spesialkommando og Marinejegerkommandoen deltar.

– Terror er kriminalitet som politiet har ansvar for å forebygge, bekjempe og etterforske. Derfor ledes alle kontraterroraksjoner på norsk territorium av stedlig politimester, skriver Forsvaret i pressemeldinga.

Ministerbesøk tirsdag

Øvelsen har blitt gjennomført hvert år siden 80-tallet, ifølge Forsvaret, og blei utvikla med tanke på en mulig terrortrussel mot oljeproduksjon. Derfor har flere politidistrikter med sokkelindustri vært åsted for Gemini.

I 2011, samme år som terroren ramma Norge, øvde etatene på Melkøya. Året etter var øvelsen i Nordland, og i fjor var den i Kristiansund.

Tirsdag besøker statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen øvelsen.