Politiet lover bøter til alle som gir blaffen i bålforbud

Etter tre branner, som kunne blitt langt større enn de blei, gjentar politiet forbudet mot all bruk av åpen ild. – Nå gir vi bøter, sier operasjonslederen.

Brann ved Hagakrossen i Sola

Litt etter klokka 12 måtte brannvesenet rykke ut til Sola. En bonde hadde tent opp i forbrenningsovnen ved driftsbygningen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

I løpet av en halvtime time lørdag begynte det å brenne tre steder i Stavanger-distriktet: En gressbrann i Sandnes, en hekk i Randaberg og en gressbrann på et jorde i Sola.

Brann ved Hagakrossen i Sola

Om lag 100 kvadratmeter gress blei svidd av like ved Hagakrossen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Sistnevnte starta like ved Hagakrossen litt etter klokka 12. En bonde hadde tent opp i forbrenningsovnen utenfor driftsbygningen sin. Brannvesenet var raskt på plass, og fikk slukket brannen. Det endte med at kun 100 kvadratmeter blei svidd av.

Også lørdag ettermiddag var det branntilløp i Øvre Strandgate og ved Stadionparken i Stavanger. Begge disse ble sluttet av brannvesenet i løpet av kort tid.

Har vært forbudt i flere dager

Tidligere denne uka gikk brannvesenet i Sør-Rogaland ut med totalforbud mot all bruk av åpen ild. Også flere andre rogalandskommuner har slike forbud nå.

– Når en snakker om et totalforbud, så er det totalforbud, sier operasjonsleder i Rogaland politidistrikt, Henning Andersen.

La aske fra ovnen i komposten

Han veit ikke om folk ikke har fått med seg forbudet, eller om de bare gir blaffen i det.

– Det kan nok være en kombinasjon av de to, sier han.

Andersen presiserer at brannen i Sola skal gjennomgås av en politijurist, men at bonden trolig får bot. Det samme får trolig vedkommende som tok aske ut av ovnen og la den i komposten i hagen.

Brann ved Hagakrossen i Sola

Politiet var rykka også ut til brannen i Sola. Den ansvarlige får trolig en bot.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

30–40 meter hekk svidd av

– Det var fremdeles glør i aska, og dette antente gresset i nærheten. Også her er det utvist uaktsomhet, sier Andersen. nbsp;

Brannen i Sandnes starta litt før klokka 12. Like etter 12, like før brannen i Sola en ny melding: Det brenner i en hekk ved Harestad skole i Randaberg.

– Her veit vi ikke hva som var kilden. Det trenger ikke å ha vært noe annet enn en sigarett, sier operasjonslederen.

Mellom 30 og 40 meter av hekken blei svidd av, men ingen bygninger blei skadd.