NRK Meny
Normal

Hun ble reddet av en vakker mann til hest

Det blir fråtsing i kostymer og parykker når Rogaland Teater har premiere på forestillingen Orlando neste helg. Denne uken ble det gjort opptak av filmscener til forestillingen.

Teaterscener filmet i heiene på Mosterøy

– Nå har jeg så fullt av ull under, og støvler og alt, men det er jo mye sauedrit her, så jeg tror kostymefolkene på teateret blir glade hvis jeg klarer å gå litt anstendig.

Nina Ellen Ødegård

Nina Ellen Ødegård skal spille hovedrollen i stykket, som er basert på Virginia Woolfs roman fra 1928.

Foto: Erik Waage / NRK

Hun løfter opp den smaragdgrønne silkekjolen. Gummistøvlene er ikke stilriktige, men de er nødvendige når du er ute i heiene ved Klostergården i Rennesøy.

Mann som blir kvinne

– Orlando handler om en mann som etterhvert blir kvinne, og som lever i 400 år, så vi går gjennom veldig mange epoker. I forestillingen ser vi hvordan disse epokene påvirker hvert individ.

Les også: Slik blir høsten på Rogaland Teater

Det sier regissør Sigrid Strøm Reibo. Sammen med Njål Helge Mjøs har hun tatt for seg Virginia Woolfs bok. For første gang i Norge blir det laget teater av historien, med heftig bruk av video på scenen.

Biografi-parodi

– Virginia Woolf skrev boken som parodi på biografi-sjangeren. Hun var vokst opp med en far som var biograf, så hun hadde lest masse biografier, og elsket å gjøre det, men hun synes alltid at det var folk som liksom var opphøyd. Det var disse store mennene som hadde gjort store dåder, sier Strøm Reibo.

Sigrid Strøm Reibo

Regissør for Orlando på Rogaland teater er Sigrid Strøm Reibo.

Foto: Erik Waage / NRK

Inspirert av filmen Orlando fra 2002 med Tilda Swinton i hovedrollen, skal det fråtses i kostymer og parykker, men under staffasjen handler det om noe dypt menneskelig, sier Reibo, som har drømt om å gjøre dette siden hun leste boka som 20-åring.

Les også: Virginia Woolf

– Den traff meg så veldig. Det var vel det at det var en positiv beretning om meningsløshet, eller det å skape sin egen mening i en verden som er åpen for hva som helst. Det kan være ganske skremmende, sier hun.

Reddet av vakker mann

– Det som er det mest spesielle, er at jeg får lov til skifte kjønn underveis. Jeg begynner som gutt, fortsetter som ung mann. Så sover jeg i noen døgn, og våkner opp som kvinne. Det er vedig mye tanker og refleksjoner rundt dette med hvilket kjønn har jeg egentlig, sier Ødegård.

Vakker mann til hest (Orlando)

I scenen som spilles inn på Mosterøy blir Orlando reddet av en vakker mann ridende til hest.

Foto: Erik Waage / NRK

I scenen som spilles inn denne solfylte ettermiddagen i de irrgrønne heiene rundt Utstein kloster, blir Nina Ellen Ødegård, i en om mulig enda grønnere kjole, til slutt blir reddet av en ridder til hest.

– Det som skjer er at det kommer en veldig vakker mann galloperende til hest, hopper av, og så blir de forelsket og så gifter de seg. Den drømmen har jeg drømt mange ganger, så det blir gy å få den på film, ler Ødegård.