Taxinæringen går sterkt ut mot Haxi

Taxisjåfører i Haugesund raser mot at organiserte pirattaxisjåfører stjeler kundene deres. Samtidig hevder to kvinner at drosjenæringen lyver for å få stoppet virksomheten.

Taxi raser mot Haxi

Appen Haxi byr på problemer for taxisjåfører.

Foto: Arne Olsen / NRK

Haxi

Tjenesten Haxi, slik den så ut i desember i fjor.

Foto: Bjørn Grimen / NRK
Georg Hillestad

Georg Hillestad.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Via appen Haxi tilbyr piratsjåfører turer til en billig penge. De som står bak, mener det er snakk om vennetjenester, men taxinæringen vil ha slutt på virksomheten. Nå mener de politiet må gripe inn.

Daglig leder i Haugaland Taxi, Georg Hillestad, opplever en økning i pirattaxivirksomhet i byen.

– Og det gjør sjåførene våre frustrerte. Jeg tror mye er svart arbeid, og dermed undergraver det jobben vi gjør, sier Hillestad.

Ble lurt med falsk pirat-tur

To kvinner NRK har snakket med, påstår at de i helgen ble truet og lurt av personer som sa de var fra NRK, men som kvinnene mener jobber i taxinæringen.

Kvinnene sier de logget seg inn på Haxi-appen, og fikk en kjøretur fra nordre del av Haugesund til Karmøy. Men kjøreturen viste seg å være falsk.

– Da vi møtte opp, sto det flere taxier på stedet. I tillegg sa den ene mannen at han kom fra NRK Rogaland, og at de hadde filmet oss fordi vi kjørte pirattaxi, sier en av kvinnene.

De to kvinnene ønsker ikke å stå frem med navn, fordi de karakteriserer episoden som skremmende.

Daglig leder kjenner ikke til det

Georg Hillestad i Haugaland Taxi vet ikke om noen, og i tilfelle hvem, i næringen som kan ha stått bak. Han har imidlertid snakket med kvinnene, og hørt historien.

– Jeg vet ikke hvor langt dette gikk, og aner ikke om det er en av mine sjåfører, sier han.

Politiet i Haugesund er klar over det voksende problemet, kjenner godt til Haxi-appen, og forstår frustrasjonen i taxinæringen.

Politioverbetjent Bodil Bang sier de holder på med en kartlegging av omfanget. Hun håper sjåfører ikke tar loven i egen hånd.

– Jeg forstår dem. Det er jo dette de lever av, men jeg håper de lar politiet få gjøre jobben her, sier Bang.

Sven Olsen

Sven Olsen.

Foto: Arne Gunnar Olsen

Vil bekjempe svart arbeid

Haugesund kommune har et tett samarbeid med politiet i kampen mot svart arbeid. Der ser de også på pirattaxivirksomheten i byen.

– Dette er noe vi ikke liker, nettopp fordi vi ønsker å bekjempe svart arbeid. Det sier varaordfører Sven Olsen (Frp).

Men i taxinæringen etterlyser de handling.

– Jeg forstår at politiet har mange oppgaver, men hvis ikke noe skjer snart, vil dette bare utvikle seg, sier Hillestad.

Flere nyheter fra Rogaland