NRK Meny
Normal

Her lager 70 taxier kaos i Stavanger-trafikken

Aksjonen mot taxiløyver fører til omfattende forsinkelser på veiene på Nord-Jæren onsdag ettermiddag.

Se hvordan 50 taxier skaper problem i rushtrafikken i Stavanger.

►SE VIDEO: Her aksjonerer 70 taxier på E39 mellom Stavanger og Sola onsdag ettermiddag. Helt fremst ser du at køen er ledet an av en taxi som ligger midt i veibanen.

Taxiaksjon

Aksjonen mot taxiløyver kan føre til omfattende forsinkelser på veiene på Nord-Jæren onsdag ettermiddag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Onsdag klokken 14 startet rundt 70 taxier en storstilt aksjon i Stavanger. Drosjesjåførene kjørte sakte kortesje fra gamle Stavanger stadion, ut på motorveien, og til flyplassen på Sola.

Klokken 14.30 er taxiene ute på motorveien, og NRK sin reporter på stedet, Svein Jacob Mathisen, forteller om lange køer.

– De kjører sakte og svingete. Akkurat nå fører aksjonen til lange køer, sa han.

– For mange drosjer i Stavanger allerede

Bakgrunnen for aksjonen er at samferdselsutvalget i Rogaland onsdag bestemte seg for å dele ut på nytt 69 løyver som tidligere er levert inn.

Lederen for samferdselsutvalget i Rogaland, Ellen Solheim, sier at det er veldig klare regler på at innleverte løyver skal lyses ut på ny og at det vil skje nå også.

– Det er for mange drosjer i Stavanger allerede, og enda flere vil redusere inntjeningen og gi enda vanskeligere arbeidsforhold for sjåførene, sier fylkesleder i Norges Taxiforbund, avdeling Rogaland, Ole Henrik Olsen.

Han viser til at yrkestransportloven krever behovsprøving av løyver.

– En eventuell aksjon i dag kommer fra «grasrota» i drosjenæringen. Det er de menneskene som i det daglige har tøffe arbeidsforhold og lange arbeidsdager, sier Olsen.

Leif Ole Topnes

Leif Ole Topnes er politiinspektør i Rogaland politidistrikt.

Foto: Politi.no

NRK.no snakket med taxisjåfører like før aksjonen.

– Livet mitt som drosjesjåfør er over nå. Jeg skal finne meg en ny jobb, sa en av sjåførene, som ikke ville stå frem med navn.

Politiet ute med patrulje

Ved politiet sin operasjonssentral har det ikke kommet inn meldinger om taxiaksjonen, men politiet sendte likevel ut en patrulje.

– Slik vi har forstått kjører taxiene sent og i høyre fil for å skape køer, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt, Leif Ole Topnes.

Han sier at ytringsfriheten ikke kan gå ut over trafikkflyten, og legger til at de pålegger drosjene å kjøre raskere eller dirigerer trafikken der det er nødvendig.

– Aksjonen var vellykket

Klokken 15.45 var aksjonen over. Styreleder i Stavanger Taxi, Solveig Nærland, er fornøyd med aksjonen, men frykter for fremtiden til taxinæringen i regionen.

– Jeg tror alle som var med er fornøyde med aksjonen. Vi fikk laget oppmerksomhet og skape problemer i trafikken, og det var det vi ville. Nå håper vi bare politikerne tar budskapet, sier Nærland.

– Tror du de gjør det?

– Nei, dessverre tror jeg at de er i ferd med å ødelegge taxinæringen, sier hun.

Her går taxiaksjonen:

Laster kart, vennligst vent...

Taxiaksjonen, som onsdag ettermiddag skaper lange køer på motorveien, startet på Eiganes ved Stavanger stadion.