Hopp til innhold

De opplagte kandidatene tause om ministerpostene

– Frps Ketil Solvik-Olsen og Høyres Bent Høie blir nok utnevnt til ministere, sier statsviter. Selv holder de kortene tett til brystet.

Bent Høie (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Bent Høie (H) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) diskuterte muligheten for en borgelig regjering på Høyres landsmøte i fjor. Nå kan de begge få ministerpost.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er blåmandag på den gode måten, sier Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Fremskrittspartiet (Frp) sin nestleder sitter hjemme og jubler over valgresultatet. Fordi kona var på jobb, fulgte Solvik-Olsen valgkvelden på TV, PC og nettbrett fra kjøkkenbenken.

– Det har vært veldig gøy. Det er bare å gratulere Høyre med et knakende godt valg, og så er det svært gledelig at vi får et mye bedre resultat enn det som var spådd før valgkvelden, sier Frp-politikeren.

– Flink innen finans, næring, olje og klima

Høyre har fått hele 48 mandater, som er det samme som KrF, Venstre og Frp til sammen.

– Jeg synes det er naturlig at vi får til en firetallsregjering. Det at Høyre og vi tre andre har like mange mandater, betyr at vi kan unngå «Ap-fellen» med at ett parti i flertallsregjeringen har mye mer makt enn de andre, sier Solvik-Olsen.

– Har du sett deg ut en ministerpost allerede?

– Det viktigste er at Frp nå får regjeringsmedlemmer, så får vi ta den fordelingen siden. Jeg tror uansett at Vestlandet vil se at den nye regjeringen har mer forankring i Rogaland enn den tidligere regjeringen hadde, sier han.

– Men du drømmer vel gjerne om en ministerpost?

– Skal jeg i regjering, så er det for å gjøre noe jeg kan. Jeg er flink innen finans, næring, olje og klima, sier Solvik-Olsen.

– Tror du noen andre fra Rogaland kan få en av ministerpostene?

– Bent (Høie journ.anm.) har utmerket seg innenfor helsefeltet, så det er naturlig å se han i den posten, sier Solvik-Olsen.

Siri Meling tror og håper på Høie

Høyres førstekandidat i Rogaland jubler naturligvis etter valget, men også han er taus om en eventuell ministerpost.

– Det var stort å være med på en slik valgseier for Høyre, men jeg tenker ikke på hvem som får ministerpostene nå. Først må vi ha møte innad i partiet, sier Bent Høie.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Siri Meling (H) mener at det blåe Rogaland bør vise igjen når statsrådkabalen skal legges.

Siri A. Meling gleder seg over et godt valg for Høyre. Hun tror Bent Høie får ministerpost i den nye regjeringen.

Høyre-politikeren er glad for at alle samarbeidspartiene på den blå fløyen gjorde er godt valg, også her i fylket.

– Det er en stor fordel for Rogaland at alle de fire partiene står sterkt i Rogaland. Det kommer ikke til å mangle på ministerkandidater, statssekretærer og politiske rådgivere herfra de neste fire årene, sier Høie.

Statsviter spår to ministere fra Rogaland

– Jeg blir overrasket hvis ikke Bent Høie blir minister. Han har jo vist han er utrolig flink innen helse, sier Svein Tuastad, statsviter ved Universitetet i Stavanger.

Han tror også Solvik-Olsen blir minister.

– Hvis ikke tror jeg mange i Rogaland blir skuffet. De blå har to veldig sterke kort her i Rogaland, så jeg blir forbauset hvis ikke de bruker Høie og Solvik-Olsen når ministerpostene deles ut, sier Tuastad.