Fredet falk fikk helikoptertur fra oljerigg i Nordsjøen

Arne Harald Vikra fikk seg en overraskelse da han oppdaget en tårnfalk på dekk på en oljeplattform i Nordsjøen. Den forvillede rovfuglen fikk senere storstilt transport til fastlandet.

Trygve Carlsen Kjørslevik

Det er vanlig at fugler lander på oljerigger for å hvile på vei til varmere strøk.

– Den hadde flydd rundt over plattformen noen dager, og så plutselig lå den på dekk. Jeg var ganske bestemt og tok tak i den, sier Arne Harald Vikra, dekksarbeider på Ekofiskfeltet.

Vikra

Det var Arne Harald Vikra som fant tårnfalken på dekk mandag denne uken.

Foto: Privat

Nordsjø-arbeideren var på jobb mandag denne uken da han oppdaget den utslitte tårnfalken på olje- og gassplattformen Ekofisk 2/4 X.

– Jeg er interessert i fugler til vanlig, og tenkte at jeg måtte berge den. Jeg tok den med inn på kontoret og prøvde å gi den mat og vann, men uten hell, sier Vikra.

En stund senere ble det besluttet at tårnfalken skulle få helikoptertransport til helikopterterminalen på Sola i Stavanger, halvannen time unna.

– Det er første gangen jeg har opplevd at en fugl får helikoptertransport til land, sier en lattermild Vikra.

Dvergfalk

Det er vanlig at fugler lander på oljerigger for å hvile på vei til varmere strøk.

Foto: Trygve Carlsen Kjørslevik

Fredet fugleart

På land i Stavanger sto fuglespesialist og leder i Jæren Ringmerkingsgruppe, David Torgersen, for å gi tårnfalken en varm velkomst.

– Da jeg tok imot tårnfalken, var den både forkommen og tilgriset av olje. Den var ganske kvikk likevel, sier Torgersen.

Helikopter på vei offshore

Et slikt helikopter fraktet tårnfalken halvannen time fra Ekofiskfeltet og inn til Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Tårnfalken er en vanlig, men fredet falkeart, som ifølge Torgersen trekker over havet på vei til sydligere strøk for å overvintre når det blir kaldere i Norge.

– De fuglene som er utmattet og har dårligere kondisjon, lander gjerne på oljeinstallasjoner for å hvile på veien, sier Torgersen.

På grunn av at tårnfalken var dekket i olje, var det vanskelig å avgjøre hvilken art de hadde med å gjøre. Det ble først antatt at det var en dvergfalk, men dette ble senere avkreftet.

Tårnfalken døde dagen etter

Vikra forklarer at det hender arbeiderne på Ekofiskfeltet får besøk av fugler, blant annet duer. Vanligvis lander de på dekk hvis de er for slitne til å komme seg over havet og til fastlandet på egen hånd.

EKOFISK

Det var på én av disse plattformene at tårnfalken landet på dekk.

Foto: Kjetil Alsvik

– Noen ganger prøver vi å mate fuglene, men som oftest dør de etter noen dager. Jeg er glad jeg prøvde å berge tårnfalken, sier Vikra.

Da rovfuglen ankom land, ble den kjørt til bonde og fugleoppdretter Leif John Haugstad på Jæren. Han vasket tårnfalken to ganger, og forsøkte å gi den kylling til mat, i håp om å få fuglen på vingene igjen.

– Dagen etterpå gulpet den opp en svart væske som luktet olje, og så døde den dessverre, sier Torgersen, som tror tårnfalken fikk i seg oljen da den prøvde å rense fjærene.