Hopp til innhold

– Softis er et høyrisikoprodukt

Nesten halvparten av utsalgsstedene Mattilsynet sjekket hadde tarmbakterier i softisen

Softis

Nesten halvparten av utsalgsstedene Mattilsynet sjekket hadde tarmbakterier i softisen.

Foto: Håvard T. Knutsen / NRK

– Softis er et høyrisikoprodukt, kan man si, sier seniorinspektør i Mattilsynet Midt-Rogaland, Inga Torp Nielsen.

– Det er et melkeprodukt, lett bedervelig. Det kan lett bli forurenset med tarmbakterier hvis man har dårlig håndhygiene, forklarer hun.

Denne sommeren har softisen virkelig fått gjennomgå. Mattilsynet gjennomførte uanmeldte inspeksjoner hos 45 utsalgssteder. Nesten halvparten, hele 22 av utsalgsstedene, fikk pålegg av Mattilsynet etter at det ble påvist tarmbakterier i softisen.

Inga Torp Nilsen

Seniorinspektør i Mattilsynet Midt-Rogaland, Inga Torp Nielsen mener at softisen er et høyrisikoprodukt.

Foto: Håvard T. Knutsen / NRK

– Det var nedslående. Hos ni av de stedene var prøvene såpass dårlige at utsalgene ble stengt. De måtte gjøre et større arbeid for å få lov å starte opp igjen, sier Nilsen.

– Egentlig ikke så vanskelig

– Her står det når vi rengjorde maskinen.

Ingunn Fosse viser fram softismaskinen til Bakeriet i Langgata i Sandnes. Mattilsynet var her også, men fant ingen tarmbakterier.

– Vi vasker den. Du tømmer alt ut. Så renser vi den med vann. Vi tar ut alt og vasker det i hvert fall to ganger i maskinen, sier hun.

Det er en omfattende jobb å vaske en softismaskin.

– Det er egentlig ikke så vanskelig. Hvis du får god opplæring, så klarer du det ganske bra, sier Fosse.

Ingunn Fosse

Ingunn Fosse viser fram softismaskinen til Bakeriet i Langgata i Sandnes. Mattilsynet var her også, men fant ingen tarmbakterier.

Foto: Håvard T. Knutsen / NRK

– Fare for magesyke

– Utsalgene må bli bedre til å være pinlig nøyaktige når de reingjør softismaskinene sine.

Seniorinspektøren i Mattilsynet er ikke imponert. De siste tre årene har Mattilsynet sjekket softisen i regionen, hvert år har en av fem utsalgssteder måttet stoppe softissalget. Det har aldri blitt kontrollert så mange som i år, og aldri har så mange fått advarsel.

– Vi har sikkerhetsmarginer på grenseverdiene. Det skal være høye tall før det slår ut i magesyke, og når det er såpass høye tall er det i alle fall fare for at det kan slå ut i magesyke.

Slik forsøker Nilsen å berolige forbrukerne.

– Folk må kose seg, og ikke bekymre seg, sier hun.