– Softis er et høyrisikoprodukt, kan man si, sier seniorinspektør i Mattilsynet Midt-Rogaland, Inga Torp Nielsen.
– Det er et melkeprodukt, lett bedervelig. Det kan lett bli forurenset med tarmbakterier hvis man har dårlig håndhygiene, forklarer hun.
- Les også:
Denne sommeren har softisen virkelig fått gjennomgå. Mattilsynet gjennomførte uanmeldte inspeksjoner hos 45 utsalgssteder. Nesten halvparten, hele 22 av utsalgsstedene, fikk pålegg av Mattilsynet etter at det ble påvist tarmbakterier i softisen.
– Det var nedslående. Hos ni av de stedene var prøvene såpass dårlige at utsalgene ble stengt. De måtte gjøre et større arbeid for å få lov å starte opp igjen, sier Nilsen.
– Egentlig ikke så vanskelig
– Her står det når vi rengjorde maskinen.
Ingunn Fosse viser fram softismaskinen til Bakeriet i Langgata i Sandnes. Mattilsynet var her også, men fant ingen tarmbakterier.
– Vi vasker den. Du tømmer alt ut. Så renser vi den med vann. Vi tar ut alt og vasker det i hvert fall to ganger i maskinen, sier hun.
Det er en omfattende jobb å vaske en softismaskin.
– Det er egentlig ikke så vanskelig. Hvis du får god opplæring, så klarer du det ganske bra, sier Fosse.
– Fare for magesyke
– Utsalgene må bli bedre til å være pinlig nøyaktige når de reingjør softismaskinene sine.
Seniorinspektøren i Mattilsynet er ikke imponert. De siste tre årene har Mattilsynet sjekket softisen i regionen, hvert år har en av fem utsalgssteder måttet stoppe softissalget. Det har aldri blitt kontrollert så mange som i år, og aldri har så mange fått advarsel.
– Vi har sikkerhetsmarginer på grenseverdiene. Det skal være høye tall før det slår ut i magesyke, og når det er såpass høye tall er det i alle fall fare for at det kan slå ut i magesyke.
Slik forsøker Nilsen å berolige forbrukerne.
– Folk må kose seg, og ikke bekymre seg, sier hun.