Hopp til innhold

Dette kan gi elbiler lengre rekkevidde

Batterier kan bli både mer miljøvennlige og lettere ved hjelp av alginat fra norsk tare, ifølge forskere. Og råvarene kommer fra en fabrikk på Karmøy.

Høsting av tare

Taren inneholder alginat, et stoff som i dag brukes i både mat og medisiner, og i framtida kan ende som bindemiddel i batterier.

Foto: Thomas Halleland / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Ann Mari Svensson, professor ved NTNU

Ann Mari Svensson, professor ved NTNU.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Vi forsker på å bruke alginat til produksjon av batterier. Det kan gjøre produksjonen mye mer miljøvennlig, og også gi bedre batterier, for eksempel med lengre rekkevidde for elbiler, sier Ann Mari Svensson, prosjektleder og professor ved Norges Teknisk- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Den norske stortaren kan altså revolusjonere batteriindustrien dersom norske forskere lykkes med sine forsøk. Taren inneholder alginat, et stoff som kan brukes som bindemiddel i framtidens batterier.

Ifølge en artikkel i det danske fagbladet Ingeniøren har batterifabrikantene vært på jakt etter et bindemiddel som gjør at man kan bruke silisium i batterier istedenfor grafitt. Silisium kan lagre mye mer energi, men silisiumpartiklene har den ulempen at de svulmer opp når batteriet blir oppladet. Det er her alginatet i tangen kommer inn. Den har en størkningseffekt som kan åpne opp for dette.

Brukes allerede i mat og medisiner

Forskere fra NTNU, SINTEF og IFE var torsdag på besøk hos FMC Biopolymer sin alginatfabrikk på Karmøy. Bedriften, som er verdens største i sitt slag, omsetter for en milliard kroner hvert år, og produserer 170.000 tonn årlig av det miljøvennlige bindemiddelet.

Tor Arthur Halvorsen, fabrikksjef ved FMC Bioploymer på Karmøy

Tor Arthur Halvorsen, fabrikksjef ved FMC Biopolymer på Karmøy.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Forskerne jobber nå sammen med Elkem og Karmøy-bedriften for å finne den perfekte miksen som gjør batteriet lettere, mer miljøvennlig og billig å produsere.

– Alginat brukes i dag i både mat og medisiner. Det er veldig flott hvis det også kan brukes i høyteknologi, sier Tor Arthur Halvorsen, fabrikksjef ved FMC Biopolymer.

Professor: – Vi bør inn i markedet nå

Ifølge Halvorsen høstes taren på en bærekraftig måte.

– Havets skog kommer tilbake igjen, og vi høster hvert femte år, forklarer han.

Forskere på FMC Biopolymer på Karmøy

Torsdag var forskere fra NTNU, SINTEF og IFE på besøk hos FMC Biopolymer sin alginatfabrikk på Karmøy. Bedriften er verdens største i sitt slag, omsetter for en milliard kroner hvert år, og produserer 170.000 tonn årlige alginat.

Foto: Thomas Halleland / NRK

En bedre batteriløsning er etterlengta, og i forskerverdenen jobber flere ulike miljøer med den. Og det kan bli lukrativt. De neste åra er det nemlig venta milliardinvesteringer i batterifabrikker verden over.

– Potensialet er enormt. Norsk industri og forskning bør komme inn og utvikle løsninger nå, slik at vi er inne i teknologien og markedet, sier NTNU-professor Ann Mari Svensson.