Hopp til innhold

Bestemte seg for å være frisk

Da Svend Andreas Aasland fikk diagnosen Multippel Sklerose (MS) måtte han ta et oppgjør med sine egne fordommer. Nå oppfordrer den 57 år gamle tannlegen fra Haugesund andre til å gjøre det samme.

Svend Andreas Aasland

Svend Andreas Aasland driver egen tannlegepraksis i Haugesund sentrum.

Vi skrur tiden tre år tilbake. Mai 2013. Svend Andreas Aasland har vært under utredning ved Haugesund sjukehus i 14 måneder.

– Jeg var på sjukehuset for å ta en prøve, og snakket med legen. Dersom det står mellom kreft eller MS, vil jeg at det være kreft for det finnes det behandling for, sa jeg til henne. Legen så forferdet på meg. Hvis det er MS, så er livet jo slutt, tenkte jeg.

Men det er det ikke?

– Langt i fra! Livet er på ingen måte over. Jeg bestemte meg for å være frisk. Jobbe og trene. Jeg har levd med sjukdommen i tre år og flere av mine nærmeste har ikke visst om den før nå, sier Aasland.

Mange fordommer

Det første Aasland gjorde var å bli kvitt sine egne fordommer. Nå er han opptatt av andres fordommer. Både de sjuke og omgivelsene sine.

Svend Andreas Aasland

Svend Andreas Aasland fikk MS-diagnosen for tre år siden.

– De mest synlige sjuke er de som sliter med sjukdommen sin. Men det er mange som lever et normalt liv med MS eller en annen kronisk sjukdom. De ser vi sjelden noe til, men jeg har møtt mange gjennom tannlegejobben som kjemper for å være og bli sett på som normale selv om de er sjuke. Det å vite at det er mange i samme situasjon gir meg styrke, sier Aasland. Han håper at han kan hjelpe andre i tilsvarende situasjon ved å fortelle sin historie.

Mange opplever et press fra omgivelsene og media om å prøve forskjellige alternative behandlingsformer. Aasland er opptatt av at pasienter og pårørende ikke må lese seg blinde på informasjon de finner på nettet.

– Norsk helsevesen gjør en fantastisk jobb. Behandlingen vi MS-sjuke får er dyr og hadde for eksempel stamcellebehandling hatt dokumentert virkning, så hadde det vært rimeligere for norsk helsevesen å benytte seg av den, sier Aasland.

– Vi opplever at de fleste er positive og at de fleste lever godt med sykdommen sin. Noen klarer å jobbe 100 prosent, og noen trenger tilrettelegging for å fungere i arbeidet, sier overlege Mariann Eintveit Lie ved Nevrologisk avdeling på Haugesund sjukehus.

– Behandlingen vi har i dag virker for veldig mange, sier hun.

Vil jobbe mer

Aasland har i vinter jobbet 50 prosent. Planen er å komme tilbake i 100 prosent i løpet av våren. Som MS-sjuk er han ikke alene om å ville jobbe. En undersøkelse fra Sogn og Fjordane viste at 45 prosent av de MS-sjuke var i hel- eller deltidsjobb 19 år etter at de fikk diagnosen. Nå går Aasland til sjukehuset og får medisiner en gang i måneden. I tillegg får han fysikalsk behandling 1–2 ganger i uken.

Hva har sjukdommen hatt å si for din jobb som tannlege?

– Ingenting. Ingenting. Jeg fikk diagnosen for tre år siden og ingen har merket noe.

Trolig har sjukdommen herjet i kroppen lenge før han fikk diagnosen. De første symptomene kjente Aasland allerede i 1999. Men verken symptomer eller diagnose har hindret ham i gå eller sykle på jobb hver eneste dag. Ei heller en aktiv fritid på fjellet både vinter og sommer.

– Jeg har et rituale. Jeg går alene over Hardangervidda hver eneste sommer. Da jeg fikk MS, bestemte jeg meg for at de turene skal jeg aldri slutte med, sier Aasland.