Hopp til innhold

Tar opp kampen mot sleipe telefonselgere

Klepp kommune er plaget av telefonselgere som henvender seg til de ansatte for å selge nettbaserte katalogtjenester til flere tusen kroner. Nå har rådmannen fått nok.

Ivar Undheim

Rådmann Ivar Undheim er rasende på praksisen til flere internettkatalogfirma.

Foto: Rogaland / NRK

– Sleipe selgere lurer pliktoppfyllende kommuneansatte til å si ja til uforståelige annonseprodukter for flere tusen, sier Klepp-rådmann Ivar Undheim.

Nå har han fått nok, og vil politianmelde firma som sender ut slike fakturaer for opplysningstjenester på nett.

– Sykehjem, barnehager og SFO-er i Klepp kommune har selvfølgelig ikke behov for å kjøpe dyre annonser på internettkataloger, sier han.

– Pågående selgere

Undheim forteller at selgerne ringer barnehagestyrere og SFO-ledere med spørsmål om å oppdatere informasjon på nettkataloger, uten at de ansatte skjønner at de der og da forplikter seg til å kjøpe «profilprodukter» på nettkataloger til flere tusen kroner.

– Hva i all verden skal en kommunal barnehage med disse annonsene? Disse pengene kunne barnehagene brukt til frukt eller aktiviteter for barnehagene, tordner Undheim.

Uten angrefrist

Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd sier at småbedrifter og kommunale foretak må være på vakt mot katalogselgerne.

– Har bedriften din et organisasjonsnummer så er du etter loven en profesjonell part, og har dermed ingen angrefrist, sier han.

Han oppfordrer folk som får slike tilbud om å be om å få tilsendt vilkår og priser før man aksepterer tilbudet.

Arne Røed Simonsen, seniorrådgiver, NSR

Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd sier at småbedrifter og kommunale foretak må være på vakt mot katalogselgerne.

Foto: NSR

Næringslivets sikkerhetsråds Kriminalitetsanalyse fra 2015 viser at 7 av 10 virksomheter har blitt forsøkt svindlet ved at de har mottatt faktura for varer eller tjenester som aldri er bestilt.

Det er også 4 av 10 virksomheter som har sagt ja til et uforpliktende tilbud og mottatt tilbud utformet som en forpliktende faktura.

– Svindel og bedrag!

Røed Simonsen forteller at dette er et økende problem.

– I tillegg til rene svindelforetak, opererer andre virksomheter i en gråsone der de legger seg helt opptil hva markedsloven tillater. Også her gjelder det å være på vakt, sier Røed Simonsen.

Klepprådmannen er nå ekstra på vakt etter fakturaer fra katalogselskapene. Kommunen har allerede betalt flere tusen kroner for annonser i internettkataloger, men Undheim har fått stanset flere fakturaer som var lagt til betaling.

– Vi avviser alle krav, og kjører saken til forliksrådet om nødvendig, sier Ivar Undheim.