Tennene råtner på sykehjem

Gebissets storhetstid er forbi, og det vises igjen på sykehjemmene. Mange eldre sliter med for dårlig tannhelse, men nå finnes det kanskje en løsning.

Smartjournal for tannhelse

Helsepersonellet skal også kategorisere munnhulens tilstand en gang i måneden via smartjournalen.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Før var munnstell å legge gebiss i et glass med vann, men det at mange i dag har sine egne tenner gjør nok at kompetansen henger litt etter, sier Vibeke Hervik Bull, forskningsleder ved Kompetansesenter for Tannhelse Rogaland.

Allerede i 2011 viste en undersøkelse gjort tannlege og professor Tiril Willumsen at 40 prosent av dem som bor på sykehjem har uakseptabel tannhelse. Og det legges lite vekt på tannhelse i utdannelsen til syke- og hjelpepleiere.

Vibeke Hervik Bull

Forskningsleder Vibeke Hervik Bull.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Det trengs et kompetanseløft på tannhelse og munnstell i sykehjem. Dette er ikke nytt for oss, men det er først nå det blir tatt tak i, sier Bull.

Nå er kompetansesenteret i gang med et tverrfaglig forskningsprosjekt, med et tydelig mål om å bedre tannhelsen blant eldre på sykehjem.

Smartjournal skal gi kompetanseløft

I dag registreres ikke ugjort tannstell som et avvik. Det går utover pasientenes tannhelse.

Forskningsprosjektet går ut på å utvikle en smartjournal for oral helse i sykehjem. Den skal fungere som et digitalt hjelpemiddel som tidlig kan fange opp behandlingsbehov.

Dermed blir det enklere å opprettholde god tannhelse hos pasienter på sykehjem.

Tore Harald Berg

Tore Harald Berg bor på Slåtthaug sykehjem.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

På Slåtthaug sykehjem gjør beboer Tore Harald Berg dagens tannstell selv, med kyndig veiledning. Sykehjemmet han har bodd på i snart ett år skal være med på forskningsprosjektet, og få innført smartjournal som en pilot fra og med august.

– Det er viktig å ta vare på tennene. Dårlige tenner går utover så mye. Dette er et veldig bra tiltak, sier han.

– Tannstell kan bli nedprioritert

På grunn av knappe ressurser kan tannstell fort bli nedprioritert, forteller sykepleier Imaad Saleem, som jobber på sykehjemmet.

– Vi har for lite tid til å få ting gjort, så tannstell er en av de tingene som kan bli glemt, sier han.

Frps fylkesordførerkandidat i Rogaland, Margrete Dysjaland synes det er fryktelig trist at situasjonene er så alvorlig for mange.

Margrete Dysjaland

Frps fylkesordførerkandidat Margrete Dysjaland.

Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

– Dette er noe vi politikere må se på, hvordan vi kan få mer ressurser inn i sykehjemmene. Det er på høy tid at vi får mer fokus på tannhelsen, sier hun.

Vil ta prosjektet nasjonalt

Hun ønsker at verktøyet skal bli tilgjengelig over hele landet på sikt.

– Jeg vil løfte prosjektet nasjonalt. Jeg håper at dette er noe andre fylker og kommuner kan se til, og gjøre noe med, sier hun.

Fra august av tar Slåtthaug sykehjem i bruk smartjournalen.

– Det ser jeg fram til, jeg håper å se bedring i pasientenes tannhelse når vi setter mer fokus på tannhelse, sier Imaad Saleem.

Tannhelse eldre

På grunn av knappe ressurser kan tannstell fort bli nedprioritert på sykehjem. Resultatet er dårlig tannhelse. Bildene er hentet fra smartjournalen, et prosjekt som tannhelsetjenesten i Rogaland jobber med.

Foto: Tannhelse Rogaland

Flere nyheter fra Rogaland