Flest «utro» politikere i Frp og Venstre: – Dette vil vi unngå

146 kommunestyrerepresentanter hoppet av fra Frp og Venstre den siste valgperioden. Det betyr at én av ti folkevalgte i de to partiene har forlatt partiet de ble valgt inn for. – Vi vil jobbe aktivt for å hindre at dette skjer, sier partisekretærene.

Frp avhoppere

Tidligere Frp-ere i Karmøy. Alle har meldt seg ut. Her ved Fjord Motorpark-eiendommen. Fra venstre Susan Borg, Trygve Hagland, Helge Thorheim og Nina Ve Sæbø.

Foto: Thomas Halleland / NRK

84 av Fremskrittspartiets totalt 890 representanter har meldt seg ut av partiet i løpet av perioden. Det utgjør 9,4 prosent av partiets kommunestyrerepresentanter. Det er et problem at så mange har meldt seg ut, erkjenner generalsekretær Fredrik Färber i Frp.

– Hvorfor tror du at det er så mange som melder seg ut av Frp?

– Det kan være tilfeldigheter, sier Färber.

– Er det noe som bekymrer dere?

– Det er noe vi er opptatt av å hindre at skjer, sier han.

Partiet vil jobbe hardt for å ansvarliggjøre listekandidatene ved høstens valg.

– Vi som parti jobber aktivt med å bevisstgjøre kandidater og nominasjonskomiteer i forkant av valg om hva slags ansvar de har som folkevalgt, sier Färber.

Pressekonferanse med ledelsen i Fremskrittspartiet.

Generalsekretær i Frp, Fredrik Färber, vil hindre avhopping.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kontraktsbrudd

Da NRK presenterte disse resultatene i en artikkel tirsdag morgen, kom det frem at avhopp fra partiene kunne bli sett på som brudd i kontrakten mellom velgerne og kommunestyrerepresentanter. Det mente i alle fall statsvitere som NRK hadde snakket med. Det er Färber enig i.

– Jeg har forståelse for at noen kan se på dette som et brudd i kontakten mellom folkevalgt og velger.

Ekstraordinært landsmøte i FrP om bomepenger

Siv Jensen (til høyre) har mistet nesten hver tiende representant som har representert Frp i by- og kommunestyrer i landet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Frp har mistet mange representanter i spesielt to kommuner. I Råde meldte fem kommunestyrerepresentanter seg ut i protest mot at partiet ikke reagerte sterkere på avsløringene rundt stortingsrepresentant Ulf Leirstein. I Karmøy meldte seks av ni representanter seg ut etter en strid om byggingen av en ny motorpark.

De mener de ikke har brutt med velgerne.

– Jeg synes ikke det er et brudd med velgerne. Det var partiet selv som utestengte oss.

Det sier Helge Thorheim. Tidligere var han profilert Frp-politiker fra Karmøy.

Han har vært gruppeleder for partiet i Karmøy og fast møtende vararepresentant på Stortinget for partiet. Han har ikke dårlig samvittighet.

– Vi ble suspendert av partiet for seks måneder. Fra det kommende årsmøtet i lokalpartiet, det kommende fylkesårsmøtet, og det kommende landsmøtet for partiet. For meg var det såpass grovt at det var uaktuelt å fortsette for partiet, sier Thorheim.

Den ideologiske striden handlet om ekspropriasjon, og om kommunen skulle bruke tvang for å få grunneierne til å avstå grunn til en motorpark. Fremskrittspartigruppa var mot ekspropriasjon. Men Thorheim var for. Derfor ble han og kollega Susan Borg suspendert. Det endte med at de to og fire andre kommunestyre­medlemmer fra Frp meldte seg ut.

Fjord motorpark

Slik skal det nye Fjord Motorpark-anlegget bli.

Foto: Fjord Motorpark (montasje)

Rekordkommunen

Thorheim, Borg og de andre Frp-erne bidro også til at Karmøy har blitt kommunen med flest avhoppere i hele landet. Ti kommunestyre­representanter har meldt seg ut av partiene de ble valgt inn for i den siste perioden.

– Det å gå ut av partiet og fortsette som uavhengig for å fortsette å følge det programmet man ble valgt inn på, synes jeg det er uproblematisk, sier Thorheim.

Grafikk Venstre Frp

Venstre og Frp har mistet nesten hver tiende representant i den siste fireårsperioden.

Foto: Renate Rognan / NRK

Men han syns det er problematisk hvis de utmeldte skifter parti. To av Frp-erne har meldt seg inn i Høyre og en i KrF. Thorheim og de to siste skal stille til valg for lokalpartiet Karmøylista til høsten.

– Når man går over til et annet parti, så fronter man et annet program enn det man er valgt inn for. Det er problematisk, sier Thorheim.

Men det er ikke bare i Frp de sliter med avhoppere.

Laster kart, vennligst vent...

Se hvor mange avhoppere det har vært i din kommune i kartet til NRK.

Flest i Frp og Venstre – ingen i Rødt

I NRKs kartlegging kommer det frem at totalt 455 representanter har meldt seg ut. Det utgjør 4,3 prosent av de folkevalgte.

Blant partiene som er over sperregrensen er det Venstre som har flest avhoppere. 62 av partiets 545 kommunestyremedlemmer har meldt seg ut. Det utgjør 11,4 prosent.

– Det er selvsagt leit, og noe vi gjerne skulle unngått, sier generalsekretær i Venstre, Marit Meyer.

Også Miljøpartiet De Grønne har flere avhoppere. De har mistet 20 av 231 representanter, 8,7 prosent.

Når det gjelder de andre partiene viser NRKs undersøkelse at Rødt er det eneste av de store partiene i Norge som ikke har mistet en eneste av sine 80 representanter i den siste perioden.

Arbeiderpartiet har mistet flest i antall, men de har også flest representanter. 121 av partiets 3460 medlemmer har blitt avhoppere i den siste fireårsperioden.

Det utgjør 3,5 prosent.

Høyre har mistet 61 av 1954. 3,1 prosent.

Lojale mot Senterpartiet

Senterpartiet, som har hele 1774 representanter, tredje flest av alle, har kun mistet 25.

– Det er nok flere som har opplevd at de lokale sakene deres har krasjet med hva partiet nasjonalt har ment. Der har vi nok kjørt den samme linjen nasjonalt som lokalt, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum ler mens han serverer kaker

Trygve Slagsvold Vedum forteller at han reiser mye rundt til lokallag for å høre ulike meninger. Her serverer han kake i Vardø.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Han er fornøyd med at Senterpartiet har mistet få, men erkjenner at det er utfordrende å holde alle greiner av partiet samlet.

– Vi reiser utrolig mye rundt og snakker med lokallagene. Det må være rom for takhøyde og forskjellige meninger, sier Slagsvold Vedum.