Tok debatten om olja i Stavanger

Hvor skal oljebransjen i fremtida når realiteten er nedbemanning, omstilling og snakk om grønt skifte? Torsdag tok NRK Debatten turen til Stavanger for å prøve å komme til bunns i saken.

Ingunn Solheim i Debatten

Ingunn Solheim får besøk av Statoil-sjefen, Miljøpartiet de grønne, leverandørselskaper og fagforeninger når Konserthuset i Stavanger blir arena for oljedebatt.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Nedbemanninger, omstilling, grønt skifte og lav oljepris, uroen har begynt å merkes i oljebransjen. De siste månedene har opp mot 10.000 mennesker mistet jobben i ulike olje- og leverandørselskaper.

Det er bakgrunnen for at NRK debatten valgte Stavanger, når bransjen skulle diskuteres.

– Det er jo nettopp fordi det er oljehovedstaden vi tar turen til Stavanger. Vi må jo snakke om hva vi skal gjøre etter oljen, sier programleder Ingunn Solheim.

Flere profilerte næringslivsfolk, politikere og miljøengasjerte møttes for å snakke om fremtida i oljeindustrien, under overskriften «Oljebransjen, hva nå?».

Åpent for publikum

På programmet står både et møte mellom oljetoppene Statoil-sjef Eldar Sætre, oljestatsråd Tord Lien og Kværner-sjef Jan Arve Haugan.

De ble utfordret både på fornybar energi og innovasjon av Marius Holm fra Zero og Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge.

Også problemene med nedbemanninger, og en mulig omlegging mot mer grønn teknologi stod på dagsorden. I det panelet satt både oljegründer Ståle Kyllingstad, fagforeningstopp Hilde-Marit Rysst og representanter fra miljøbevegelsen.

Programmet gikk klokken 21.30 torsdag kveld på NRK1. Du kan se det når du vil på Nett-TV.

Ingunn Solheim i Debattens nye studio

Det vanlige studioet skal byttes ut med foajeen i Stavanger konserthus torsdag kveld.

Foto: Ståle Bjørlykke Grut / NRK