Tapte på Gladmat-avlysning

Mange utstillere tapte store penger på at Gladmaten ble avlyst på grunn av terrorangrepene. -Rett avgjørelse, sier festivalledelsen.

Gladmat

Årets Gladmat var godt i gang da nyheten om terrorangrepene kom fredag. Lørdag ble festivalen stengt ned.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Etter de voldsomme angrepene på Norge forrige fredag var det en rekke arrangementer som ble avlyst eller utsatt. I Vågen i Stavanger ble det avgjort at årets Gladmat-festival skulle stenges ned lørdag formiddag, noe som fikk kostbare konsekvenser for flere.

Les også: – Upassande med skiskyting

- Status fredag var at vi fortsatt ønsket å ha en festival, men noe dempet. Men så våkner vi på lørdag alle sammen til en nyhet av et omfang som fortsatt er vanskelig å fatte, forteller festivalleder Mona Vervik.

Les også: Økt fokus på sjømat og helse

Ny vurdering

Vervik forteller at etter den voldsomme nyheten om døstallene på Utøya ble det tatt en ny vurdering, og festivalen stengte ned rundt lunsjtider.

Festivalen må nå ta tapene fra arrangementene som ble avlyst. Også de andre utstillerene, som Helgø Matsenter har hatt ett tap på 200.000 kroner.

Roar Helgø forteller at han forstår avgjørelsen om nedstengning, men han foreslår og at det lages en ordning for å dele tapene.

- Det må bli et spleiselag som alle aktører, inkludert Gladmat og kanskje kommunen og, bidrar. Og jeg håper Gladmat-ledelsen tar tak i det snart, sier Helgø.

Les også: Glade folk og god mat på Gladmat

Kastet mat

Stavanger kommune og politiet ble kontaktet i forbindelse med avlysningen, forteller festivalledelsen. Festivalen hadde gode besøkstall frem til fredag, og lørdagen var ventet å også få godt besøk.

Med avlysning ble det derimot tap, forteller informasjonsansvarlig Siri Gjelsvik.

- Vi hadde veldig mange gjester som var ventet til middagen på taket hos oss, de får pengene sine tilbake. Andre ting må vi komme tilbake til. Utstillerne har fått informasjon, og de kan ta kontakt med oss om de lurer på noe, sier Gjelsvik.

Roar Helgø understreker for NRK at han synes det er tidlig å skulle komme med noe kritikk, men forteller at det ble kastet en del varer etter avlysningen.

- Hvilke tanker har du om det at dere måtte hive mye mat?

- Det er for tett opp mot grusomhetene som har skjedd. Men vi vil evaluere det vi har gjort senere i august, rett og slett, sier Helgø.