NRK Meny
Normal

Taper 8,7 milliarder på skandaleplattformen

Ymeplattformen har gitt oljeselskapet Talisman hodebry, nå skriver selskapet ned verdien av selskapets eiendeler med 14,7 milliarder kroner, over halvparten på grunn av Yme.

Video Trøbbel for Yme

Yme-plattformen lå lenge ved Bergen Group Rosenberg i Stavanger før den ble fraktet ut i Nordsjøen.

Foto: Nyhetsspiller

Ymefeltet skulle vært i produksjon i 2009, og skaffet det kanadiske oljeselskapet Talisman gode inntekter i Norge.

Men gjenåpningen av det som en gang var Statoils oljefelt i sørlig Nordsjø har bydd på problemer. Nå skriver selskapet ned verdien av eiendelene sine med 8,7 milliarder kroner før skatt, bare på grunn av Yme.

– I Nordsjøen har utviklingen av Auk Sør (oljefelt på britisk sokkel red.anm.) og Yme blitt utsatt, noe som resulterer i 56 millioner færre fat produsert olje, skriver Talisman i sin årsrapport.

Les også: Seier nei til Yme-gransking

Les også: Gir Yme-utsettelse - til mai

De legger til at det ikke er teknisk sikkerhet som er problemet med utsettelsene, men timingen av prosjektene.

Skroter plattformen

Yme skulle egentlig koste under fem milliarder kroner, men har nå kommet opp i nesten 15 milliarder kroner. Det er fremdeles uvisst hvem som skal betale for plattformen som for tiden står ubemannet.

Les også: Arbeidsministeren informert om mogleg plattformkollaps

Les også: Yme-plattformen skrotes før den har blitt tatt i bruk

Talisman og leverandør av plattformen, SBM Offshore, er i rettslig tvist om regningen, og rundt juletider kom nyheten om at hele plattformen ser ut til å måtte skrotes.

I tillegg til Ymeprosjektet er også Rev-feltet i Norge, uttrekning av Peru og andre prosjekter i Nord-Amerika med på å skrive ned verdier for selskapet på 14,7 milliarder kroner før skatt.