Tamara vil leve av å selge grøt fra bilen

Russiske Tamara Kuklina forlot oljebransjen for å satse på mat. Nå har hun ansatt seg sjøl jobb i det hun mener er Norges eneste grøtbil.

Tamara Kuklina i food truck med grøt – grøtbilen

– Jeg begynte å selge grøt fordi jeg ville vise nordmenn at det finnes andre typer enn havre- og risengrynsgrøt, sier Tamara Kuklina. Her serverer hun grøt til Katrine Lilleland på Torget i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tamara Kuklina

Tamara Kuklina

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Grøt er ikke kjedelig. Det kan være så mye tilbehør og ingredienser, og er sunt, billig og godt, sier Tamara Kuklina.

Før jobbet hun som oljeingeniør, men nå satser hun på grøt. Nylig kjørte hun det hun mener er Norges første og eneste grøt-food truck – altså grøtbil – ut på veiene i Rogaland.

Hun har brukt flere måneder på forberedelsene, og investert nesten 300.000 kroner.

Samla inn 70.000 på nettet

Da hun lufta ideen om å skaffe seg en grøtbil, begynte investorene å melde seg umiddelbart. Deler av pengene har hun skaffa via såkalt crowdfunding, det vil si finansiering ved at mer eller mindre tilfeldige mennesker har valgt å bidra (se faktaboks).

– Jeg la ut melding på Facebook og spurte om noen ville være med og støtte, og blei anbefalt dét. I løpet av én måned samla jeg inn rundt 70.000, en fjerdedel av prisen. Resten fikk jeg låne fra venner, forklarer hun.

Lyst til å prøve en av Tamaras oppskrifter? Se NRK Mat

NRK var med da Tamara Kuklina kjørte ut grøtbilen for aller første gang. Hun må selge en del grøt for å kunne betale tilbake det hun skylder, men skal en dømme etter populariteten første dag, kommer det til å gå strykende.

– Mat samler folk

Tre fulle gryter med grøt forsvant, og Kuklina hadde mer enn nok å gjøre.

– Dagen gikk fort, og det var kjekt, sier den ferske grøtbileieren og -sjåføren, som mener konseptet matbil bringer folk tettere sammen.

– Det er kanskje ikke selve grøten jeg brenner for, men mat. Det samler folk. Og folk snakker med hverandre, og har det fint, sier hun.

Mer om grøt: