Seilskutene kommer tilbake i 2018

Om fire år blir Vågen i Stavanger igjen full av seilskip fra hele verden. Da blir Stavanger vertsby for verdens største seilskipsregatta, The Tall Ships’ Races.

Fra Tall Ships race i Stavanger 2004

Om fire år blir Vågen i Stavanger igjen full av seilskip fra hele verden. Da blir Stavanger vertsby for verdens største seilskipsregatta, The Tall Ships’ Races. Bildet er fra regattaen i 2004

Birger Haraldseid

Birger Haraldseid har vært sentral i arbeidet med The Tall Ships’ Races i Stavanger siden 1997, da havnen for første gang ble fylt av seilskutene.

Foto: Privat

– Når skutene begynner å sige inn og sette sitt preg på havna, da er det uendelig flott å være i byen og å se hvor kjekt folk har det!

Det sier Birger Haraldseid, som har skrevet søknaden om å få skutene til Stavanger nok en gang. Han har vært sentral i arbeidet med The Tall Ships’ Races i Stavanger siden 1997, da havnen for første gang ble fylt av seilskutene.

Enestående vertshavn

– Vi gleder oss til å ta imot seilskutene igjen i 2018. Dette er en enestående mulighet for Stavanger til å vise at vi har fått enda bedre kvaliteter som vertshavn, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Haraldseid mener arrangementet er som skapt for Stavanger.

Les også: Nå kommer seilskutene

– Stavanger blir sett på som en av de flotteste byene for disse skutene å besøke på grunn av de omliggende herligheter som for eksempel de fantastiske fjordene, men også fordi det er en av de få plassene en kommer helt inn i bysentrum med skutene, sier Haraldseid.

Engasjement i regionen er også i særstilling.

Forrige gang skipene fylte havnen var i 2011. Da var det 75 seilskuter som deltok, og ifølge arrangøren, Sail Training International, var publikumsbesøket under The Tall Ships’ Races trolig det største i byen noensinne.

Rekordstort engasjement

Vi anslår at det var om lag 450.000 mennesker langs kaiene rundt Vågen og på fjorden gjennom det fire dager lange arrangementet, skriver de på den offisielle nettsiden for arrangementet i 2011.

Tall Ships, utseiling

Det offisielle nettstedet dor Tall ships race skriver at det var 450 000 mennesker langs kaiene i Vågen under arrangementet i 2011.

Les også: - Det største arrangementet i Stavanger noen gang

Det store engasjementet for seilskipsregattaen er noe av årsaken til at Stavanger igjen skal få æren av å være vertsby for The Tall Ships’ Races, ifølge Haraldseid.

– Stavanger er en av de byene som opp gjennom tidene har bidratt med flest ungdommer, sier han.

Flest ungdommer fra Rogaland

I 2011 satte Stavanger rekord i antall medseilere – ungdom mellom 15 og 25 år. Hele 225 medseilere fra Rogaland var med å seile under regattaen den sommeren.

Medseilere tall ships

I 2011 satte Stavanger rekord i antall medseilere – ungdom mellom 15 og 25 år. Hele 225 medseilere fra Rogaland var med å seile under regattaen den sommeren.

– En stor del av hensikten er at unge tar del i opplevelsen det er å seile med skipene, sier Haraldseid.

Stavanger har vært vertshavn for seilskutene i The Tall Ships’ Races tre ganger tidligere, i 1997, 2004 og altså i 2011.

I 2018 skal regattaen bruke disse havnene:
Cherbourg i Frankrike, Esbjerg i Danmark, Stavanger og Sunderland i England.

Flere nyheter fra Rogaland