Tåkelagt start på Hollywood-rigging

Det ble «Mission Impossible» for helikoptrene som skulle til Preikestolen på torsdag.

Tåke ved Preikestolen

Tykk tåke skapte problemer for helikoptre som skulle frakte utstyr opp til Preikestolen på torsdag.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Torsdag var riggingen til filmproduksjonen «Mission Impossible 6» i gang.

En scene til den store Hollywood-franchisen skal spilles inn på Preiksetolen fra tirsdag til torsdag i neste uke, og alt tyder på at Tom Cruise skal klatre i den stupbratte Preikestolveggen.

Og når det spilles inn film på dette nivået, da trengs det utstyr. Helikoptre skal blant annet frakte strømkabler, aggregat, sikkerhetsrigg, kamerarigg, campingvogner og letthus opp til det kjente platået.

Men Vestlandet er ikke bare kjent for gjestmildt klima – og på torsdag sørget tåken for flere timers forsinkelser. Først ved 14-tiden kom de i gang.

Per Henry Borch i produksjonsselskapet Truenorth Norway, som er norsk tilrettelegger, innrømmer at de er smånervøse for værforholdene.

Per Henry Borch
Foto: NRK

– Vi tåler svært lite utsettelse. Dette er et stort, internasjonalt prosjekt. Det er andre land som venter, så vi må bare krysse fingrene, sier han.

Forsand kommune har utvidet landingstillatelsen for helikopter fra totalt 420 til 820 landinger i innspillingsperioden. Årsaken er behovet for å frakte inn mer utstyr.

Hvor mye forsinkelser har dere råd til?

– Jeg kan ikke svare på hvor lenge vi tåler utsettelser, men vi tar det dag for dag, sier Borch.

Liten sjanse for å se Cruise

Det er ventet at både paparazzifotografer og turister vil ta turen til Forsand for å få et glimt av den amerikanske filmstjernen. Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake, er forberedt på stor pågang.

– Det føles godt. Nå har den spennende tiden begynt og opplegget er svært, sier han.

Når riggingen kommer i gang for alvor blir det mulig å se ned på Preikestolen fra et område overfor selve platået. Det kan du gjøre i dagene fram til tirsdag, samt i noen tidslommer på selve opptaksdagene.

Audun Rake
Foto: Magnus Stokka / NRK

Det vil bli informert om dette ved Preikestolhytta hver dag, men ifølge Borch i Truenorth Norway vil folk neppe få øye på Tom Cruise om de tar turen opp.

– Du vil bli skuffet om du går opp og tror du skal få se en filminnspilling. Det er større sjanse for å se en skuespiller i Stavanger enn ved Preikestolen, sier han.

Kommer på kino om et år

Ifølge Borch er trolig over tusen dagsverk i sving i forbindelse med innspillingen. Det betyr mye, både for å gjøre Norge attraktiv som filmnasjon og for Rogaland og Norge som turistmål, mener han.

Ingenting er sikkert, men han spekulerer i at «Mission Impossible 6» kanskje kommer på kino om et års tid. Og at scenen fra Preikestolen blir viktig i filmen – det er han ikke i tvil om.