NRK Meny
Normal

– Klokt symbol i kampen mot ekstremisme

Hadia Tajik (Ap) synes det var svært rørende at Malala Yousafzai fikk Nobels fredspris, og mener valget om å gi prisen til en 17-åring var en klok og framsynt beslutning.

Hadia Tajik

Hadia Tajik har selv pakistansk bakgrunn, derfor var det ekstra stas for stortingspolitikeren at Malala Yousafzai vant fredsprisen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai har til tross for sin unge alder allerede i flere år kjempet for barns rett til skolegang og utdanning.

Foto: Andy Buchanan / Afp

– Selv om Malala Yousafzai gjentatte ganger ble trukket frem som en potensiell vinner var det nok ganske få som trodde at en 17 år gammel jente, fra et lite sted i Pakistan, faktisk skulle ende opp med å vinne denne prisen. Sammen med en fremragende mann, sier Hadia Tajik til.

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi har viet sitt liv mot barnearbeid. Nå er han belønnet med Nobels fredspris.

Foto: Bernat Armangue / Ap

For arbeiderpartiets stortingsrepresentant, som selv har pakistansk bakgrunn, betyr det spesielt mye.

To prisvinnere

Det var 17 år gamle Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi som sammen vant prisen for sin kamp for barn og unges rett til utdanning, og kampen mot barnearbeid.

Satyarthi, har jobbet for barns rettigheter og mot barnearbeid i hele sitt liv. Det startet allerede utenfor skoleporten.

Malala Yousafzai er den klart yngste vinneren i fredsprisens historie. Prisen får hun tildelt, nesten på dagen, to år etter at hun ble skutt i hodet av Taliban.

– Ikke for ung

Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban

Malala Yousafzai ble fløyet ut av Pakistan og behandlet på et sykehus i Birmingham etter at Taliban-medlemmer skjøt henne i hodet.

Foto: - / Afp

– Var det for tidlig å gi Yousafzai prisen nå?

– Det er ingen tvil om at Yousafzai er uvanlig ung, men hun har klart å målbære en veldig viktig kamp som både utfolder seg i Pakistan og mange andre deler av verden, sier Tajik.

Hun beskriver den ferske prisvinneren som et klokt symbol i kampen om jenters rett til utdanning, som kjemper mot vår tids mest ekstreme krefter, ekstremisme. 17-åringen har blitt en talskvinne, som står midt i verdikampen som foregår mellom ekstremister i Taliban.

– Hver gang man hører henne holde tale, så hører man at dette er en uvanlig kvinne, så selv om hun er ung, så tror jeg det var riktig å gi henne denne prisen, sier ap-politikeren.

Uglesett av ekstremister

– Hva betyr denne prisen i kampen mot ekstremisme?

– Det gir Malala Yousafzai enda større tyngde i de kampene og debatten som hun kommer til å stå foran resten av sitt liv, sier Tajik.

Stortingsrepresentanten tror at nyheten om at Yousafzai har vunnet fredsprisen vil bli dårlig mottatt av ekstremister.

– Hun har vært uglesett av ekstreme krefter i Pakistan. Det finnes stemmer i Pakistan som mener hun eksponerer landets feil og mangler for mye, ved å være så åpen, sier Tajik.

At den unge prisvinneren deler prisen med Kailash Satyarthi gir prisen enda mer kraft, ifølge henne.