NRK Meny
Normal

Med verden for sine sykkelsko

LONDON (NRK.no): Selv om han knapt kan se, har Tore Nærland fra Bryne tråkket land og strand rundt, for fred. Nå skal han sykle jorden rundt. I dag testet Nærland og resten av Bike For Peace London-trafikken på sykkelsetet.

Bike For Peace

I dag var gjengen i Bike For Peace i London. Snart venter andre storbyer som Paris, Roma og New York.

Foto: Espen Aas / NRK

London-trafikken er ikke noe alle tør kaste seg ut i, de fleste besøkende synes det holder lenge med å være fotgjenger. Men i dag kom en lang rekke gulkledte nordmenn syklende til Londons politiske høyborg, Westminster.

De var på plass tidsnok til å høre Big Ben slå elleve slag i formiddag. Dette er et av de tidlige stoppene på en 72 dager lang tur verden rundt, «Bikes For Peace», ledet an av en mann som ikke lar mangel på syn stoppe seg.

Gleder seg til å møte paven

Tore Nærland

Tore Nærland er leder av organisasjonen som har tråkket seg gjennom land etter land for å spre budskapet om fred.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Siden 1978 har «Bike For Peace» syklet rundt med sitt fredsinitiativ, og fortsatt er ikke verden i noen tilstand som tilsier at syklene må parkeres.

– Vi startet i Manchester, forklarer Tore Nærland, lederen av Bike For Peace, på klingende Bryne-dialekt.

Der var også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på plass for å møte byen politiske ledere.

– Vi skal fortsette i morgen, nedover til Paris, Nice og Roma. Så går det videre til Kina, Japan, Kansas City, Washington, New York og så er det tilbake igjen til Norge, til Oppegård, Drøbak, og så ender vi i Skien den 22. mai, sier han.

Tore Nærland har lagt bak seg uendelig mange mil på sykkelsetet for fred, men bedyrer at han klarer seg godt uten sykkelbukse. Dessuten er det budskapet om fred, og ikke selve syklingen han dreier tilbake til, nærmest uansett hva han blir spurt om. De nærmeste ukene skal han trykke mange kjente og ukjente hender.

Hvem gleder du deg mest til å treffe?

– Det er jo folk flest altså, og engasjementet over hele kloden, men jeg ser ikke bort fra at det blir stort å møte den nye Pave Frans i Roma 9. april, sier han og gliser.

På tandem med Valen

Anita Valen

Tidligere toppsyklist Anita Valen skal sykle jorda rundt sammen Tore Nærland og resten av Bike For Peace.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tore Nærland sykler selvsagt ikke jorden rundt på egen hånd, eller egen sykkel for å være helt eksakt. Mye at turen skal han ta sammen med en som vet mye om sykling, og som også har lagt mange mil bak seg, nemlig tre ganger OL-deltaker, Anita Valen.

– Jeg er veldig beæret over å kunne få være en stemme og et ansikt utad i en så viktig sak. Jeg kommer til å ta med av Tore på tandemen, og føre han nedover i Europa. Det er en fantastisk oppgave. Jeg har stor motor, så jeg kan gå mange mil, sier hun.

Det er foreløpig tidlig i verdensturen, men allerede mange stopp og politiske møter. Valen gleder seg til å få sykle mer enn hun så langt har gjort, men passer på å ta noen ekstra runder og joggeturer innimellom.

Før de reiser fra London, skal de blant annet møte flere folkevalgte i parlamentet.

– Jeg ble kontaktet av Tore Nærland, jeg googlet ham, og så hvem han var, og så tenkte jeg: «Vet du hva, dette er det en mening med». Det er en mening med at jeg skal være med her, ellers hadde jeg ikke blitt spurt. For det er nok av mennesker han kan spørre, jeg tror jeg er en brikke i et stort spill, sier Valen.

Også ordførere for fred

Det var som nevnt en hel rekke med gulkledte og ivrig samtalende nordmenn. Største delen av gruppen sees som regel med tunge kjeder rundt halsen. De er nemlig ordførere, ordførere for fred, som sykler med på delen som foregår i Storbritannia.

Det er Thore Vestby (Frogn), Ole Tom Guse (Forsand), Svein Arne Jerstad (Kvinesdal), Jon Lund (Time), Ann Sire Fjerdingstad (Øvre Eiker), Hilde Torkildsen (Nittedal), Kåre Preben Hegland (Kragerø) og Terje Garvik (Karmøy). I motsetning til Nærland, understreket flere at de foretrekk sykkelbukse på turen.

Førstemann på listen, ordfører Thore Vestby fra Frogn i Akershus, er visepresident i «Mayors for Peace», en verdensomspennende organisasjon som har holdt på siden 1982.

– Det dreier seg om å ta vare på innbyggerne i verden, fordi at atombombene vi har ville kunne utslette verden mange ganger om det gikk an, og det er ikke god politikk for en ordfører, sier han.

Men sykle for fred?

– Det gir oppmerksomhet, det er litt spesielt. Sykkelen er en god metafor synes vi, for å ta frem bærekraft. Atombombene er ikke akkurat et godt bilde for bærekraft, sier Vestby.

Bike For Peace

Utenfor Londons politiske høyborg, Westminster, samlet Bike For Peace seg i dag. Ved siden av veteranen Tore Nærland og tidligere toppsyklist Anita Valen, er også åtte ordførere med på etappene i Storbritannia.

Foto: Espen Aas / NRK

Tøff tur i London

Det blir etter hvert adskillelig mer landlige omgivelser enn de svært urbane kilometerne de har tråkket i dag – men hvordan var det egentlig å ta seg frem på to hjul i metropolen?

– Det var en fantastisk opplevelse å sykle i London, det fikk veldig fint, og det stoppet opp i blant, sier Vestby.

– Det er tøft å sykle i London for det er så gyselig mye trafikk her altså. Så vi har problemer med å sykle her, det er høy støy vet du, sier Nærland som raskt legger til at det er viktig å få flere til å sykle.

Anita Valen har selv bodd i London tidligere, men å sykle der var sammensatt.

– Jeg vet jo litt hvordan det er, men når jeg satt på sykkelen så tenkte jeg «jeg er glad jeg ikke bor her», men det er fantastisk å være her å se alle bygningene, det er mange år siden jeg har vært her, så det var en flott tur på sykkelen.

Og flere turer får hun, og Tore Nærland, på tandemen. 22. mai parkeres sykkelen i Skien. Det er mange mil – og tidssoner dit.