Svømmer der få andre vil svømme

Stian Vikra liker utfordringer. Neste sommer varmer han opp til den engelske kanal med å svømme til Utsira og over Boknafjorden.

Stian Vikra

Stian Vikra har planer om flere uanlig lange svømmeturer neste år.

Foto: Privat

Det var i sommer at en kamerat av Stian Vikra satte 27-åringen på ideen å svømme der som få andre har svømt før. For neste sommer planlegger Vikra å svømme fra Åkra til Utsira, og så over Boknafjorden. Det er bare oppvarmingen, for året etter er planen å svømme over den engelske kanal.

- Vi var ute på Åkrasanden i somer, og da var det en kompis av meg som kikket vestover, og spurte om jeg ikke skulle prøve å svømme over til Utsira, sier Vikra til Haugesund Avis.

Badebukse og svømmebriller

Strekningen over til Utsira er 16 km. Strekningen mellom England og Frankrike er på 34 km. Alle strekningene skal svømmes i badebukse og svømmebriller.

- Jeg kan ikke ha noe mer på meg. Skal jeg få godkjent svømmingen over den engelske kanal får jeg bare lov å bruke badebukse. Dermed er det grei oppvarming å bruke det samme til Utsira og over Boknafjorden, sier Vikra til NRK Rogaland.

Stian Vikra

Den lengste svømmeturen hittil er 10 kilometer, forteller Stian Vikra.

Foto: Privat

Han kjenner ikke til at noen har klart å svømme over til Utsira fra Åkra, men det skal være noen som har forsøkt Boknafjorden uten hell. Den engelske kanal er det flere som har klart å krysse. De har brukt mellom 12 og 17 timer.

- Det meste jeg har svømt til nå er 10 000 meter. Men det handler bare om mengdetrening, og å få vent kroppen til det kalde vannet. Dermed blir det nok mye svømming ute i vinter.

- Skal du ha noen med deg på svømmeturene?

- Jeg skal ha med en følgebåt, men det er ingen som skal svømme med meg. Mine kamerater er ikke så glad i kaldt vann.

- Liker du å svømme?

- Jeg er blitt mer og mer glad i det. Jeg likte det ikke før, men etter å ha vært i sjøforsvaret så har det endret seg.

Organdonasjoner

Den tidligere marinejegeren vil ikke bare at dette skal bli noe han selv gjør. Han vil bruke oppmerksomheten han får til å få oppmerksomhet rundt organdonasjoner.

- Jeg har tatt kontakt med Stiftelsen Organdonasjon. Folk vet for lite om dette. Et søskenbarn av meg ventet på å få nytt hjerte. Det gikk ikke så bra. Jeg vil bruke oppmerksomheten jeg nå får til å få mer fokus på organdonasjoner, sier Vikra.

Går alt etter planen blir de to norske svømmeturene gjennomført en gang i juni, juli eller august i 2009.

Flere nyheter fra Rogaland