NRK Meny
Normal

Svinenakke med tomatsalat

Stig Juelsen gir deg oppskriftene du trenger til grillfesten.

Grillet svinenakke
Foto: Stig Juelsen

Svinenakke

1 beinfri hel svinenakke
Craigs rub-a-dub eller en sterk krydderblanding

  • Rull svinenakken inn i krydderet og la det ligge i ca fem timer.
  • Fyr opp grillen med grillkull på den ene siden av grillen.
    Legg svinenakken på den kjølige delen av grillen og legg på lokk.
  • Pass på at du snur kjøttet mens det grilles, så det ikke blir brent på den ene siden.
  • Ta svinenakken av grillen når den er mør, det vil si at du kan plukke av kjøttbiter med en gaffel.
  • Pakk den inn i al-folie og la den hvile i 25 min.
  • Steketiden til svinenakken vil variere etter hvor stort stykke kjøtt du har, samt temperaturen det grilles på. Selv med en høyere temperatur, bør du regne med minst tre timer.
  • Pensle kjøttet med barbecuesaus den siste timen av grillingen.

Tomatsalat

1 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
1 ss olivenolje
5 modne plommetomater, grovhakket eller i skiver
1/2 løk skåret i tynne skiver
10 stk kapersfrukt (kapersblomst eller vanlig kapers)
3 artisjokkhjerter skåret i biter
50 g brent paprika
10 sorte oliven
bladene fra en potte frisk basilikum
100 g revet parmesan
1 dl extra virgin olivenolje
1/2 dl hvitvinseddik
10 ansjosfileter
havsalt
kvernet sort pepper

  • Stek hvitløkskivene i varm olje til de er gyldne. Legg dem på krydderpapir for å renne av.
  • Bland sammen tomater, løk, kapers, artisjokk, paprika og oliven i en stor bolle.
  • Rør forsiktig inn basilikumblad og parmesan.
  • Hell over olivenolje og eddik, rør alt godt sammen.
  • Legg ansjosfiletene og hvitløkskivene oppå og ha på litt salt og pepper.