Landbruksministeren ber resten av landet se til Rogaland

Landbruksministeren ber hele landet følge Rogalands eksempel der Mattilsynet har hatt ekstra fokus på grisebøndene de siste årene. Næringen mener de har sett bedring.

Bjørn Ståle Bekkeheien

Bjørn Ståle Bekkeheien er leder for Norsvin Sørvest og svinebonde i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det skal ikke være slik i Norge. Vi skal ha verdens beste dyrevelferd. Danske og svenske grisebønder skal lære av nordmenn, sier leder for Norsvin Sørvest, Bjørn Ståle Bekkeheien.

I Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» blir det avdekket omfattende lovbrudd og vold mot griser. Opptakene er gjort i tidsrommet 2013 til 2016.

Etter dette har Mattilsynet i Rogaland gjennomført en større svinekampanje der 228 besetninger ble sjekket i 2017 og 2018. Rapporten viste avvik i 166 av besetningene og 97 hastevedtak. Etter det har næringen i Rogaland tatt grep.

Gyrid Espeland, seksjonssjef hos Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland.

Gyrid Espeland er fungerende avdelingsleder i Mattilsynet Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Foto: Privat

– Det er blant annet hyppigere besøk av veterinær og egne dager som er satt av til å gå gjennom dyrevelferd. Alt som skjer i fjøset skal dokumenteres. All medisinbruk skal dokumenteres. Dyrevelferd er og skal være i forsetet, sier Bekkeheien.

Mattilsynet: Fortsatt mye å ta tak i

– Vi så en viss forbedring underveis og i etterkant. Men senere har vi fortsatt å motta bekymringsmeldinger, sier Gyrid Espeland, fungerende avdelingsleder i Mattilsynet Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.

Mattilsynet slo til mot grisebøndene etter flere bekymringsmeldinger, blant annet fra slakteriene. Det ble også avdekket flere regelbrudd av Mattilsynets egne ansatte på uvarslede tilsyn.

– Det er fortsatt mange bønder som ikke har godt nok dyrehold. Mattilsynet vil fortsette aktiviteten mot grisebøndene, sier Espeland.

Samtidig er hun positiv til tiltakene som næringen har satt i gang.

– Det er veldig positivt at næringen tar tak, sier den fungerende avdelingslederen.

Mener resten av landet bør følge etter

Og derfor mener landsbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), som onsdag varslet oppvask, at resten av landet nå må følge Rogalands eksempel.

Olaug Bollestad

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det dyrevelferdsprogrammet er anerkjent i hele Mattilsynet, det er ingenting i veien for at Mattilsynet kan bruke det i hele landet.

Bollestad forklarer at selv om tilsynsaktiviteten har vært spesielt stor i Rogaland, gjelder tiltakene som har kommet etter programmet for hele landet. Og nå forventer hun at næringen følger opp over alt.

– God dyrevelferd er et ufravikelig krav uansett hvor man driver i landet.