NRK Meny
Normal

Svette syklister får passet påskrevet

Ellen Simenstad tok denne uka tastaturet fatt for å gi klar beskjed til alle svette syklister: Kom deg hjem og skift før du tar turen i butikken.

Syklister på vei inn til Bodø dagen etter bomringen

Mange velger å parkere bilen, og sykle til og fra jobb. Bildet viser syklister i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det er ikke uvanlig at syklister får kritikk for adferden sin ute i trafikken og på sykkelveien, men i fredagens papirutgave av Stavanger Aftenblad, var det en annen variant:

– Det er ikke så voldsomt sexy med svettedryppende, illeluktende mennesker, i trange sykkelbukser, som står og roter i varene med møkkete sykkelhansker, skriver Ellen Simenstad i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad.

Har liten forståelse for å skifte klær

Roar Børresen (t.v.) og Helmer Berre har liten forståelse for å kaste sykkelklærne før butikkturen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Hun ønsker at syklister skal komme seg hjem og skifte klær, før de tar turen i butikken.

– Jeg reagerer først og fremst på at de tar på varene og roter rundt. Det er uhygienisk. De er kanskje skitne på hendene etter å ha tatt på sykkelkjedet, og så tar de kanskje på brød og grønnsaker? Det synes jeg ikke er hyggelig, sier stavangerkvinnen til NRK.

Oppfordrer til å ta hensyn

Roar Børresen i Stavanger kommunen jobber for å få enda flere til å sykle til og fra jobb, og mener at det som oftest er greit med en kjapp handletur på hjemveien.

– Jeg tror at vi skal klare å leve med dette, jeg. Folk som treffer jobbsyklistene på butikken, får bare en positiv opplevelse av å se dem i treningstightsen, sier Børresen og smiler.

Kjære alle syklister

Leserbrevet som stod på trykk i Stavanger Aftenblad, fredag 15. april.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Han er likevel opptatt av at jobbsyklistene skal ta hensyn.

– Det er kanskje ikke nødvendig å ta de hardeste intervalldragene før du skal inn i butikken. Hvis vi er runde i kanten, tar hensyn, så går dette veldig fint, sier han.

– Jeg skjønner at folk kan ha det travelt, men likevel – de må tenke på hygiene også, sier Simenstad.

Har ingen forståelse for kravet

Helmer Berre leder sykkelløftet, et prosjekt som jobber for å få flere til å ta sykkelen fatt i stedet for bilen. Han har ingen forståelse for kravet til syklistene, om å skifte klær før de skal i butikken.

– Jeg forstår ikke problemet med å gå i butikken i sykkelklær, eller i de klærne man kommer seg til og fra jobb med, sier han.

I Stavanger-regionen er det nå mange som velger å sykle til og fra jobb. I en travel hverdag stopper mange av dem innom en butikk på veien hjem.

– Jeg syns det er bra. Alternativet kan jo ofte være å sykle hjem, ta bilen og kjøre til butikken og hjem igjen. Et alternativ som er helt unødvendig, sier Berre.