Nøyer seg ikke med kjempefunn

Det holder ikke med Johan Sverdrup, svenske Lundin vil bruke 2,5 milliarder kroner i året på å finne mer.

Torstein Sanness i Lundin

Torstein Sanness i Lundin er på plass under ONS i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi ønsker å bruke Saga-modellen for leting og Hydro-modellen for utbygging, sier administrerende direktør for Lundin Norge, Torstein Sanness.

Han henviser dermed til letedirektøren sin som kommer fra gamle Saga petroleum, og prosjektdirektøren som kommer fra Hydro. Men begge selskapene er nå Statoil, og Lundin har kapret «restene».

Les også: Nytt oljefunn i Nordsjøen

Les også: Store norske oljefelt i produksjon i 2018

Det har vist seg å være gull verdt, og etter at Avaldsnes-funnet, nå Johan Sverdrup, ble funnet i 2010 har Lundin økt sine reserver betraktelig. Selskapet skal nå bygge ut et felt i nærheten, Edvard Grieg, og skal bruke over ti milliarder kroner på det. Men at mye nå skal bygges ut er ingen hindring for å lete mer.

Ja takk, begge deler

– Vi vil ha to parallelle løp, både leting og produksjon. Det har vært en klar målsetting å beherske begge deler, sier Sanness.

Han Kristian Rønnevik i Lundin

Hans Christen Rønnevik er letedirektør i Lundin er klar for enda flere funn.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Derfor skal selskapet bruke 2,5 milliarder kroner på å bore om lag ti brønner i hvert år, målet er ikke å finne opp hjulet på nytt, men å kartlegge det som kalles modne områder enda bedre enn før.

Den første store testen kommer når Edvard Grieg kommer i produksjon høsten 2015, i alle fall om timeplanen holder.

Vil bygge plattform i Norge

Vi ser jo at mange av de store prosjektene som bygges nå har store forsinkelser og går over budsjett, så derfor velger vi å bruke Kværner Stord for å bygge dekket på plattformen, sier Sanness.

Les også: Elektrisk plattform billigere enn gassfyrt på Utsiraryggen

Det er blant annet prosjekter som Yme, og Skarv som har vist seg å være vriene, og Lundin håper at de ved å bygge store deler i Norge og ikke i utlandet kan hindre sprekker, både i tid, budsjett og plattform.

Les også: - Uforsvarlig å sende folk på Yme

Les også: – Urovekkjande at rigg slepp ut i Nordsjøen utan at alt er på plass

Men for å bygge ut må de altså fortsette å finne. Mannen som nå har gitt Lundin et betydelig funn hvert tredje år siden oppstarten i 2004 er letedirektør Hans Christen Rønnevik, opprinnelig fra Saga petroleum. Og han får bare godord fra sjefen.

Jeg håper jo at han fortsetter med det, sier Sanness.