Svein droppet Arbeiderpartiet og kjører nå sitt eget løp: – De snudde, og da takket jeg for meg

Svein F. Hestvaag står på 19. plass på Time Arbeiderpartis partiliste, men meldte seg ut av partiet på grunn av bomfrustrasjon. Nå kjører han sitt eget valgløp, og vil inn i kommunestyret i Time på Jæren.

Svein F. Hestvaag

HOPPET AV TIME Ap: Svein F. Hestvaag stiller til valg som uavhengig med valgprogrammet «Gi Svein en slenger».

Foto: Odd Rune Kyllingstad

455 lokalpolitikere har hoppet av det partiet de stilte til valg for i løpet av siste periode, og Hestvaag er én av disse.

– Jeg opplevde at Arbeiderpartiet (Ap) snudde i debatten om bompenger og Utbyggingspakke Jæren. Det var i mine øyne nok til at jeg takket for meg og min tid i Time Ap, og valgte å gå videre i politikken uavhengig, sier Hestvaag.

Det var Jærbladet som omtalte saken først.

– Uheldig å drive valgkamp slik

Leder Sara Frostadottir Sigmundsen for Time Ap, stiller seg ikke bak Hestvaags uttalelser om at partiet snudde i bompenge- og Utbyggingspakke Jæren-debatten.

– Politikken vi fører er i henhold til medlemmene sine ønsker. Jeg synes det er uheldig at Hestvaag driver valgkamp på denne måten, sier Sigmundsen.

Hun ble overrasket over hvor mange lokalpolitikere som har hoppet av partier i løpet av siste periode.

– Det er innmari mange. Det er trist og synd for demokratiet, sier Sigmundsen.

– Hjertet mitt brenner for bygda

«Gi Svein en slenger» er tittelen på Hestvaags eget valgprogram, og han har flere politiske områder han brenner for.

– Hjertet mitt brenner for bygda, kulturpolitikk og miljøpolitikk. For bygda sin del, så er det viktig å gi gass for å sikre en ekstra stemme for bygda og for hele kommunen.

Ifølge Hjertvaags egne beregninger, må han ha omtrent 300 stemmer for å få plass i kommunestyret.

– Ser du på partilistene i Time, så er Kverneland veldig underrepresentert. For å sette det litt på spissen; hvis folk krysser av «feil» når de stemmer, kan vi risikere at det kun er ordførerkandidat Reinar Kverneland (H) som er lokal av dem som kommer inn.

– Håper å komme inn

– Tror du at du klarer å få stemmene du trenger?

– Ja, jeg tror nesten det. Jeg håper å komme inn. Skulle jeg ikke komme inn, så går livet videre med akkurat samme takt, sier Hestvaag.

– Vanskeligere alene

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger (UiS) mener at det er bra at det kommer frem at Hestvaag har brutt ut av Ap før valget, og at velgerne vet hva han står for.

– Når vi stemmer på partilister, er det ofte ikke så mange som tenker på hvilke personer de stemmer på. I slike tilfeller hvor politikere har brutt ut av partier, er det derimot viktig å være klar over hvem man stemmer på.

– Hvor realististisk er det at Hestvaag kommer inn i kommunestyret?

– Nå er ikke jeg så godt kjent med situasjonen i Time. Generelt sett er det vanskeligere å komme inn når man står alene og fremmer bompenger, men så lenge han profilerer seg selv godt, vil muligheten for en plass i kommunestyret være der, sier Tuastad.