– Motivasjonen for å hoppe fra et brennende hus til et annet brennende hus ville vært mye mindre om de mange aksjehandlene til ektemannen til Høyre-leder Erna Solberg, hadde kommet ut før valget, sier statsviter Svein Tuastad.
Han mener at det er grunn til å anta at Solberg-saken hadde ført til at færre velgere hadde stemt på Høyre.
Tuastad påpeker at det var veldig mange flere som tidligere stemte på Arbeiderpartiet som byttet til Høyre, enn omvendt. Han mener det blant annet skyldes at folk var lei skandalene i Arbeiderpartiet.
– Nå ville det blitt flyttet over til Høyre og flere ville sannsynligvis tenkt: Her og? Da gidder jeg ikke å stemme Høyre.
Få stemmer avgjorde valgresultatet
Mange studenter NRK møter ved Universitetet i Stavanger mener det hadde påvirket valget hvis omfanget av aksjehandelen til Sindre Finnes hadde vært kjent før valget.
Filip Falla.
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK– Ja, det vil jeg tro. Det er svært omfattende, så selvfølgelig mener jeg at det hadde hatt en påvirkning på valget, sier Filip Falla.
– Du blir jo overrasket når du hører om slike ting, så det vil jo påvirke, sier Sanna Egelid.
Sanna Egelid.
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRKTuastad peker på Stavanger som et eksempel på en by hvor resultatet kunne blitt annerledes.
– Det var ikke så mange velgere dette skulle gjeldt før det hadde avgjort valget.
Statsviter ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad.
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRKArbeiderpartiet ble det største partiet i Stavanger. Men de fikk ikke nok mandater sammen med partiene de har samarbeidet med denne perioden til å få flertallsvalget. Høyre fikk sammen med Frp, Venstre og KrF akkurat nok stemmer til å danne flertall.
Uenig valgforsker
Gruppeleder i Arbeiderpartiet Dag Mossige tror også i likhet med Tuastad at de ville fått nok stemmer til å fortsette i posisjon hvis omfanget av aksje-skandalen hadde vært kjent før valget.
– Det er nærliggende å tro at dette kunne ha vippet det siste skjøre mandatet fra høyresiden til de rødgrønne.
– Det er gjort meningsmålinger som viser at en betydelig andel av velgerne ville ha endret hva de stemte på hvis dette var lagt fram.
Men valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er uenig.
Leder for valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.
Foto: William Jobling / NRK– For det første begrenser det høye antall forhåndsstemmer i årets valg en slik endring. For det andre viser målinger i etterkant av valget at Høyre-velgere fortsatt er lojale overfor Erna Solberg.
Han mener den lave mobiliseringen til Ap ikke bare handler om aksjehandlene.
– Ap har hatt lav lojalitet og mistet velgere helt siden stortingsvalget i 2021.
Rogaland Høyre ønsker ikke å kommentere saken.
– Rogaland Høyre sin rolle er ikke å spekulere i hypotetiske spørsmål. Vi forbereder nå våre flinke lokale folkevalgte på sine nye roller. Dette har vært en valgkamp med stort fokus på lokale saker og lokale folk, skriver fylkesleder Ane Mari Braut Nese i en SMS til NRK.