NRK Meny
Normal

Svarte dagmammaer

Dagmammaer som jobber svart profitterer på barnehagekrisen. Tjener opptil 18 000 kroner svart i måneden for å passe tre barn.

Foreldre uten barnehageplass må ta til takke med dagmammaer som jobber svart, og som opererer med priser på opptil 6000 kroner måneden.

Vanskelig å finne hvite dagmammaer

Lovlig registrerte dagmammaer er nesten umulig å oppdrive, og mange foreldre fortviler over å måtte levere barna sine til uregistrerte dagmammaer uten noen form for sikkerhet.

- Det er en fortvilt situasjon, sier Nina Sævik som flytter fra Bergen til Sandnes i dag. Hun har fått jobb, men ingen til å passe Rebekka på to og et halvt år. Barnehageplass kan hun glemme, og registrerte dagmammaer er i fåtall.

- Det viktigste er hensynet til datteren min. En svart dagmamma kan være like god som en hvit, men jeg synes det er tryggere med en hvit - mer seriøst, sier hun. 

Et fåtall dagmammaer registrerer seg

En ringerunde NRK Rogaland har gjort viser at et fåtall av dagmammaene har registrert seg og jobber lovlig. Dette bekrefter også skatteetaten.

Kr. 6000 per barn

Ved å bruke svart dagmamma kan ikke foreldrene trekke fra utgifter til barnepass på skatten. Svarte dagmammaer koster minst like mye som de registrerte - prisen gikk helt opp i 6000 kroner måneden per barn. Det betyr at en uregistrert dagmamma får 18 000 kroner netto i måneden for pass av tre barn. Og mange passer enda flere barn.  

I Stavanger blir Trude Ånonsen nedringt av fortvilte foreldre som ikke har fått barnehageplass. Hun jobber som registrert dagmamma og må daglig si nei til foreldre som ikke har fått tilbud til barna sine.

- Det er fortvilende.  Jeg er mor selv og forstår hvorfor foreldre er fortvilet over ikke å få plass til barna sine.  Det er ikke kjekt, sier Ånonsen.