NRK Meny
Normal

Bent Høie: – Resultatene må stå i forhold til økonomien

Helseminister Bent Høie sier forskningsresultatene, satt opp mot prisen, og prisen i seg sjøl, er forklaringa på hvorfor en ny type immunterapimedisin foreløpig ikke brukes i det norske helsevesenet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

VIL DISKUTERE PRIS: Helseminister Bent Høie presiserer at legemiddelfirmaene ikke bør få diktere prisen på medisiner som skal brukes i Norge.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Les historien om firebarnsmora Monika Tjåland, som er alvorlig kreftsjuk, og sjøl betaler opp mot 1,8 millioner kroner for en medisin som foreløpig ikke er tatt i bruk i Norge.

Medisinen som Tjåland bruker nå, kom i september. Det norske helsevesenet har sagt et foreløpig nei, men vurderer ennå spørsmålet.

Helseminister Bent Høie (H) avviser ikke at medisinen har dokumentert effekt, men at det også er flere faktorer som har avgjørende betydning.

– En ser først og fremst på dokumenterte resultater av behandlingsmetodene. Deretter må disse stå i forhold til økonomi. Legemiddelindustrien må også være villige til å forhandle om pris, sier Høie.

At medisinen koster mye, er en av faktorene som gjør at den foreløpig ikke tas i bruk. Og prisen kan også muligens forhandles ned, sier helseministeren.

– Det er viktig at ikke legemiddelindustrien får lov til å diktere prisen på disse legemidlene. Legemiddelfirmaene må, i Norge som i alle andre europeiske land, være villige til å diskutere prisene de setter.

Høie sier han har foreslått å sette av ti millioner kroner for å få saker om nye medisiner og behandlingsmetoder raskere gjennom systemet.

– Jeg er opptatt av at vi raskt tar i bruk gode behandlingsmetoder i Norge. Derfor har jeg foreslått å bevilge 10 millioner kroner i neste års statsbudsjett til å kunne ansette flere folk, slik at sakene i Beslutningsforumet for nye metoder kan behandles enda raskere enn i dag, legger han til.