Hopp til innhold

Fikk nyresvikt etter tvillingfødsel

For 13 år siden fikk Elisabeth Bertelsen to døtre. Siden det har hun slitt med nyresvikt. Nå advares det om for dårlig kunnskap om sammenhengen mellom svangerskapsforgiftning og nyresvikt.

Elisabeth Bertelsen

Elisabeth Bertelsen har slitt med nyresvikt siden 2005. Men til høsten får hun operasjonen som skal gjøre henne frisk.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Du blir vanvittig trøtt og tåler veldig lite, sier Elisabeth Bertelsen.

I september 2005 er tvillingene Eli og Liv klare for å møte verden, men under fødselen får Elisabeth Bertelsen svangerskapsforgiftning og må hasteopereres.

Både hun og tvillingene klarte seg, men siden den gang har Bertelsen slitt med nyresvikt. Hun har en nyrefunksjon på mellom 13 og 15 prosent.

– Det er en alvorlig sykdom, sier Bertelsen.

Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning, har fem ganger høyere risiko for nyresvikt, viser en studie som ble publisert i 2008. Undersøkelsen var den første i sitt slag og omfattet 570.000 kvinner som fødte sitt første barn i Norge fra 1967 til 1991. Av disse utviklet 477 alvorlig nyresvikt, ifølge forskning.no.

I 2016 fikk cirka 27 per 1000 gravide kvinner svangerskapsforgiftning, ifølge Medisinsk fødselsregisters statistikkbank. Det året gjaldt det 1606 kvinner.

– Må følges bedre opp

Overlege på Haugesund sjukehus, Bjørn Egil Vikse ledet nyresvikt-studien. Han mener sammenhengen er altfor lite kjent. Og at fastleger må følge opp kvinnene bedre etter fødsel.

Bjørn Egil Vikse

Bjørn Egil Vikse, overlege på Haugesund sjukehus.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

– Det er relativt lite kjent ute blant kvinnene selv, og hos fastlegene. Det er veldig mye som skjer når man har en svangerskapsforgiftning, og i utskrivingen fra fødeavdelingen, opplever jeg at mange glemmer å gi informasjonen om at kvinnen kan ha økt risiko resten av livet, sier Vikse.

325 venter på ny nyre

I dag står 325 nyrepasienter på venteliste for nytt organ. 131 av disse er kvinner. Og mens ventelisten øker, går antall organdonorer ned. Det bekymrer overlegen.

– Vi nyreleger jobber veldig med å få fatt i levende donorer, og med det mener vi søsken, foreldre, barn og bekjente av pasienter med nyresvikt. I tillegg har vi sett at antall døde donorer har gått ned – det er en trend det er viktig å snu, sier Vikse.

Det er snart 13 år siden den dramatiske fødselen for Elisabeth Bertelsen. Hun føler seg heldig, fordi hun slipper å være blant de 131 kvinnene på ventelisten.

Til høsten skal Bertelsen få operasjonen som vil gi henne ny nyre, fra storesøster.

– Jeg føler meg fryktelig heldig. Folk må ta den samtalen, det er ikke så vanskelig: Si «jeg er organdonor», så blir du det.