Hopp til innhold

Her vil de helst slippe omskjæring

Alle helseforetakene skal nå tilby rituell omskjæring av guttebarn. Stavanger universitetssjukehus ønsker å bruke tiden på pasienter som er syke.

SUS Våland bygninger Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger

HAR RESERVERT SEG: Mange leger og sykepleiere ved Stavanger universitetssjukehus nekter å delta i inngrepet.

Foto: Svein Lunde / Helse Stavanger

– Urologi er et av fagområdene med størst kapasitetsutfordringer på sykehuset. Vi har lange ventelister og fristbrudd, og da er det krevende å prioritere friske barn, sier direktør i fag og foretak ved Stavanger universitetssjukehus, Sverre Uhlving.

Alle familier som ønsker hadde fra nyttår rett på et offentlig tilbud omskjæring av guttebarn.

Sverre Uhlving

Sverre Uhlving er direktør for fag og foretak ved Stavanger universitetssjukehus. Han sier at de skal få på plass et tilbud, men håper at private aktører i området kan ta seg av omskjæringen av små guttebarn.

Foto: Lise Andreassen Hagir

– Vi er innstilt på at vi skal få til et tilbud, men vil nå be Helse Vest om å utrede muligheten for å få dette tilbudet hos private aktører, sier han.

Nekter å delta på omskjæring

Ved Stavanger universitetssjukehus er det mange leger og sykepleiere som nekter å omskjære små gutter. Flere har reservert seg mot å delta i inngrepene.

– Vi har en urolog som er villig, og som arbeider med å få med folk fra aktuelle arbeidsgrupper for at vi kan ha et tilbud på plass, sier Uhlving.

Nord-Norge er det ingen urologer som vil utføre inngrepet. Noe som byr på problemer.

I Norge blir rundt 2000 gutter omskåret hvert år. Både jødedommen og islam krever det, men det er i all hovedsak muslimer i Norge som får utført omskjæringer.

Aner ikke omfanget

Sykehuset i Stavanger kjenner ikke til hvor mange familier som ønsker å benytte seg av det offentlige tilbudet.

Sylvia Tjessem

Sylvia Tjessem er klinikkleder ved Teres Colosseum i Stavanger.

Foto: Privat

I notatet departementet sendte ut på høring i fjor ble det understreket at inngrepet er betydelig vanligere internasjonalt enn i Norge. Omskjæring er for eksempel den vanligste av alle operasjoner i USA.

Per i dag tilbyr den private klinikken Teres Colosseum inngrepet. Men det er svært få som velger å omskjære barna sine i Stavanger.

– Vi foretar inngrepet to dager i året, og har fem til seks pasienter hver gang, sier klinikkleder Sylvia Tjessem.

Private tar gjerne oppgaven

Omskjæring (illustrasjon) lysere

Ifølge Norsk urologisk forening er skepsisen til rituell omskjæring stor blant medlemmene.

Barnet som omskjæres ved klinikken må være over to år, og blir lagt i en lett narkose før selve inngrepet som tar en halv time.

– Vi tror mange tar med barna til hjemlandet og at inngrepet utføres der. Nå som inngrepet skal tilbys ved offentlige sykehus, som blir langt billigere, tror jeg flere barn blir omskåret her, sier hun.

Ved den private klinikken kan de gjerne tenke seg å ta over oppgavene som er pålagt sykehuset.

– Hvis tilbudet skal ut på anbud er det flere som kommer til å søke på det, sier hun.

.