Det var 160 søkere til tolv stillinger som turnuslegevikar ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) den kommende sommeren.
Ingen ble innkalt til intervju. Åtte av tolv som fikk jobb, har foreldre som er leger ved SUS eller i Stavanger-regionen, skriver Dagens Medisin.
- LES: Nyutdannede leger må vente opp til et år på turnusplass
- LES: Vil legge ned legenes turnusordning
Ble ikke kalt inn til intervju
Blant de åtte som fikk jobb var to brødre. Norsk medisinstudentforening (Nmf) reagerer kraftig på ansettelsesprosessen.
– Kandidatene fikk informasjon om at det ville bli innkalt til intervju for dem som gikk videre fra første søknadsrunde, noe som ikke ble gjort. Det vil si at vurdering av de ulike søknadene kun har blitt basert på søknad og CV, sier Nmf-leder Bjørg Bakke.
Flere søkere mener de er bedre kvalifisert enn dem som har fått tilbud om jobb, ifølge Nmf. Sommerjobbene som turnuslegevikar er svært populære blant medisinstudenter blant annet fordi de gir fortrinn når det gjelder senere ansettelser.
- LES: Tøffere turnusordninger
- LES: Vil ha turnusleger til distriktene
- LES: Krever strakstiltak for turnusleger
Nekter for favorisering
Avdelingsoverlege Erna Harboe ved SUS.
Foto: Anders Fehn / NRK– De tette båndene mellom de som ansetter og foreldrene til arbeidssøkerne, gjør at Nmf synes dette ligner systematisk nepotisme. Dette tar vi svært alvorlig, sier Bakke.
Sykehuset benekter at de har favorisert kandidater med legeforeldre. Avdelingsoverlege Erna Harboe, som er ansvarlig for SUS-ansettelsene, presiserer at bare en av legeforeldrene er ansatt ved SUS. De andre sju har legejobber i regionen.
– Foreldrenes yrke eller annen ikke-relevant tilknytning til sykehuset er ikke vektlagt, sier hun.