Hopp til innhold

Supermåneformørkelse i morgen tidlig

Står du opp grytidlig mandag morgen kan du få oppleve en måneformørkelse av de sjeldne. Neste gang det blir supermåneformørkelse er om 35 år.

Supermåneformørkelse

Denne måneformørkelsen ble fotografert fra California 15. april 2014.

Foto: Andrew tk tang / Wikimedia Commons

Fra klokken 04.34 begynner månen å komme inn i skyggen fra jorden. Månen vil være helt formørket klokken 05.41 til klokken 06.44. Først klokken 08.48 vil formørkelsen være helt over, skriver Astroevents.no.

Månen er denne gang spesielt nær jorden, og er værforholdene på vår side kan denne sjeldne måneformørkelsen oppleves i hele landet, inkludert Svalbard. Det spesielle denne gang er at hele formørkelsesfasen kan oppleves fra start til slutt.

Neste gang vi kan følge hele fasen til en supermåneformørkelse er i 2051.

Månen på sitt nærmeste

Månen vil være vest på himmelen, så har du fri sikt i den retningen kan supermåneformørkelsen oppleves.

Månen vil i morgen tidlig være kun 356.200 kilometer fra jorden, og er dermed aller nærmest Jorden sin bane, og vil være oppleves åtte prosent større enn den er i gjennomsnitt.

Totale formørkelse av supermåne er sjeldne, og siden 1900 har dette skjedd bare åtte ganger. Dette var i 1910, 1928, 1946, 1964, 1982, 2015, 2017 og 2018. Neste supermåneformørkelse er i 2033, men denne vil ikke være synlig fra Norge.

Blodmåne

Hele månen befinner seg i jordens helskygge ved en total formørkelse. Når dette skjer blir månen rød, et fenomen som blir kalt for blodmåne. Årsaken til dette er at Jordens atmosfære bryter lyset, og at det kun er langbølgede rødt og oransje lys som kan passere og trenge inn i helskyggen fra Jorden. Kortbølgede blått lys spres av luften og når derfor ikke månen.

Under måneformørkelsen vil månens utseende bli endret kraftig med skiftende farger i oransje, rødt og burgunder i de ulike fasene.

Flere nyheter fra Rogaland

Tomine Walmsness

Sjå distriktsnyheitene 19:45