NRK Meny
Normal

Nå er det trendy med sunn mat

Ernæringsfysiolog mener folk er blitt mer matbevisste. Nå skal maten være sunn, økologisk og kortreist.

Sunn mat

Folk velger sunn mat oftere enn før.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Folk er opptatt av sunn mat, mange har fokus på økologisk og kortreist mat, sier ernæringsfysiolog Marianne Hauge Wennerberg.

Marianne Hauge Wennerberg

Ernæringsfysiolog Marianne Hauge Wennerberg tror at medias fokus på sunn mat bidrar til at flere nordmenn bryr seg om maten de spiser.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

En rapport fra MMI i fjor viser at 67 prosent av befolkningen vil betale mer for kortreist, norsk mat. Hun mener likevel at det aller viktigste er at maten er sunn, og variert.

– Hvorfor tror du folk er blitt mer bevisste på det de spiser?

– Det har vært mye fokus på det i media, det er nye trender innen trening, og så har helsemyndighetene vært veldig tydelige på at Norge ligger høyt når det gjelder livsstilssykdommer, sier Hauge Wennerberg.

Matkurs og matfestival

SunnMat festival

Festivalsjef Geir Rasmussen og kokk Oscar Ericson er opptatt av sunn mat.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

I august arrangeres den første SunnMat-festivalen i Haugesund. Den skal gjøre folk enda mer bevisste på å bruke riktige og sunne råvarer. Festivalleder Geir Rasmussen ser at mat-interessen til folk øker.

– Matkurs er «in». Folk vil lære å lage god mat, og bli kjent med de gode råvarene vi har i naturen, sier festivalsjefen.

Han mener alle har tid til å lage mat fra bunn av.

– Det er snakk om prioritering, og jeg tror folk prioriterer det oftere enn før, sier Rasmussen.

Også gutta bryr seg

Mat

Vennegjeng tar lunsj på uterestaurant. Fv: Kjell Åge Kallevik, Ingrid Thuestad, Eyvind Fodor Bøe og Kåre Langesæter.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

En vennegjeng sitter på uterestaurant på Indre kai i solen. De tar lunsjen i det fri, og mener det er lov å skeie ut en gang iblant. Likevel bruker de en del penger på sunn mat i hverdagen.

– Jeg prøver å kjøpe sunne råvarer og spise variert. Jeg spiser grovt brød, og tenker over hva jeg har på brødskiva, sier Kjell Åge Kallevik.

Også kompisen Eyvind Fodor Bøe er bevisst på gode råvarer i maten.

– Jeg spiser ikke ferdigmat, og prøver å lage all mat fra bunn av, sier han.