NRK Meny
Normal

Studenter designer campus

Tre studenter har fått det ærefulle oppdraget å designe grøntområdet utenfor Arne Rettedals hus på Universitetet i Stavanger. Nylig startet designprosessen, og de har store planer for hvordan plassen skal bli til slutt.

Kent Olav Nordby ser på planen

Studentene har laget noen skisser for hvordan de ønsker at det skal se ut. Nå gjenstår det å se om tegningene samsvarer med utearealet

Foto: Marte Hoel Romskaug / NRK

Studentene Kent Olav Nordby, Astrid Solli og Lars Jørgensen går på byutvikling og urban design ved UiS. De skal finne ut hvordan gressplenen utenfor kantina i Arne Rettedals hus skal se ut.

– Vi har sett for oss et område som skal gi bedre fremkommelighet og bevegelse, samtidig som folk skal kunne oppholde seg der, sier Kent Olav Nordby.

I sommer utlyste UiS og Statsbygg en åpen studentkonkurranse for hvordan arealet skal utformes. Studentene jobbet med planlegging og skisselaging i sommerferien. Nå gleder de seg til å begynne å designe. Blant annet vil de få på plass områder med benker, planter og andre ting å underholdes av.

Masterplan molekyl

Studentene ønsker å bruke elementer av både eng, betong, stein og gress i et samspill.

Unik mulighet

Alle tre går tredje året, og de forteller at det blir mye teoretisk arbeid inne i klasserommet.

– Dette prosjektet er veldig spesielt for oss, ettersom det setter oss i en reell arbeidssituasjon. Nå blir jo faktisk forslaget vårt satt ut i den virkelige verden, sier Nordby.

Også Jørgensen synes det er morsomt å gjennomføre et ordentlig prosjekt med budsjett og alt som hører med.

– Det er veldig inspirerende at vi får være med på dette, sier han.

På befaring

Den første befaringen på området sammen. Fra venstre Astrid Solli, Lars Jørgensen og landskapsarkitekt Elin Henricson

Foto: Marte Hoel Romskaug / NRK

God hjelp

Elin Henricson er landskapsarkitekt og skal hjelpe studentene med det praktiske i prosessen. Hun skal blant annet tegne tekniske tegninger som er i henhold til reglene. Henricson var også i juryen som valgte ut bidraget til studentene. Noen knallhard konkurranse ble det ikke- kun dette en forslaget ble sendt inn. Men juryen mente at forslaget var mer enn bra nok.

– Bidraget var veldig gjennomtenkt, de hadde svart godt på konkurransen. De viste en god forståelse for hvordan man kan bearbeide landskapsrom, og forslaget var godt presentert, sier Henricson.

Daniela Müller-Eie er førsteamanuensis i byutvikling og urbandesign, og hun er veldig fornøyd med at Statsbygg ønsker et samarbeid med dem.

– Det er spennende både for studentene, for oss som fagmiljø og for statsbygg som får et studentnært design.

Planlegging

Landskapsarkitekten skal tegne byggetegningene, slik at Statsbygg får de levert i slutten av våren.

Foto: Marte Hoel Romskaug / NRK

Vitenskapelig konsept

Selve konseptet har studentene valgt å kalle for "Molekyl". I konkurransereglene sto det at konseptet måtte ha noe med vitenskap å gjøre. Molekylet er en sammensatt organisme, akkurat som universitetet er en sammensatt organisme.

– Vi må se for oss studentene som går gjennom området vårt, hva tenker de på. For eksempel når de kommer til skolen, så kjøper de seg en kopp kaffe som inneholder molekylet dopamin. På vei hjem tenker de kanskje på rødvin, som også inneholder et annet type molekyl, sier Nordby.

Studentene håper på å bli ferdig med designet i løpet av våren, men selve byggingen vil mest sannsynlig ikke begynne før til neste år.