Hopp til innhold

Sykehuset vil lære opp intensivsykepleierne selv

Stavanger Universitetssykehus kan lære opp intensivsykepleiere selv, meiner fagdirektøren ved sjukehuset. Han mener det er både billigere og bedre enn at alle skal ta en mastergrad på universitetet.

Sykehuset vil utdanne intensivsykepleiere selv

Stavanger Universitetssykehus kan lære opp intensivsykepleiere selv, meiner fagdirektøren ved sjukehuset.

– Legene har en spesialisering som skjer i jobb, med veiledning og kursing. Jeg syneddet er synd at ikke sykepleierne kan spesialisere seg på samme måte, å få en formell kompetanse gjennom å jobbe.

Fagdirektør Sverre Uhlving foreslår å ta fagopplæringen tilbake til sykehuset.

Les også: – Stipendet er en hån mot sykepleiere

Les også: Sykehus øker stipend for å skaffe spesialsykepleiere

Mangelen på intensivsykepleiere har fått Stavanger Universitetssykehus til å åpne lommeboken. Det skal deles ut 200 000 kroner i året i stipend til dem som vil videreutdanne seg. Det er likevel ikke nok.

– Trenger påfyll fra akademia

Uhlving mener det ikke er nødvendig med en mastergrad for å gjøre nytte på intensiven.

– Når det blir obligatorisk at det skal være en master for å få disse utdanningene, så lurer vi på om det egentlig er helt nødvendig, sier han.

Sverre Uhlving

Fagdirektør Sverre Uhlving foreslår å ta fagopplæringen tilbake til sykehuset.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Både Stavanger Universitet og Norsk Sykepleierforbund har ivret for å heve sykepleierne til masternivå.

– Vi ser at helsetjenstene er i rivende utvikling, og vi ser at den skal drives kunnskapsbasert. Her trenger og disse sykepleierne å få påfyll fra akademia, i tillegg til å ha sin praksis, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund.

– Vi har faktisk ansvar for eget fag

Denne ordningen er dyr for sykehuset som risikerer å betale for en utdanning som de ikke får nok igjen for. Mange spesialsykepleiere slutter etter endt utdanning.

Les også: – Vi klarer ikke dekke opp de ledige stillingene

– Vi kan ikke være uten folk som har spesialutdanning. Det må være en kritisk masse med folk som har spesialutdanning, men hvor mange vi må ha, og hvor mange som kan være opplært hos oss, det finnes det ikke noen klar definisjon på, sier Uhlving.

Nina Horpestad

Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund stiller spørsmål ved om sykehusledelsen har den kompetansen som er nødvendig for å drive utdanning.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Fylkeslederen i Sykepleierforbundet er ikke enig.

– Han er lege og vi er sykepleiere. Vi har faktisk ansvar for eget fag. I tillegg stiller jeg jo spørsmål ved om sykehusledelsen har den kompetansen som er nødvendig for å drive utdanning. Den ligger på Universitet i Stavanger og der skal den ligge, sier Horpestad.