Hopp til innhold

Stressede studenter får hjelp av firbeinte

De finnes allerede på sykehjem og i barneskolen. Nå skal terapihunder hjelpe overarbeidede studenter også.

For første gang får studentene ved universitetet i Stavanger tilbud om terapihund.

I løpet av et døgn ble alle timene med terapihund fullbooket.

– Vi visste det ville bli populært, sier kommunikasjonskonsulent Frank Bremnes i Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS).

– Men vi ante ikke at det ville bli fullbooket så fort. Det tok ikke 24 timer en gang før alle plassene var fulle.

Ideen fikk tidligere styreleder Charlotte Søyland ved SiS fra Universitetet i Bergen, der de har hatt et lignende tilbud. Det er ikke snakk om en permanent ordning i første omgang, men i løpet av tre tirsdagsettermiddager frem til påske, er det altså mulig å booke seg inn på en halv times kos med terapihunder.

Lykkehormoner

Det er godt dokumentert at kontakt med dyr reduserer stress og høyt blodtrykk, og utløser hormonet oksytocin – også kalt lykkehormonet eller tilknytningshormonet.

Sanna og Helle Karin Barstad

Søstrene Sanna (t.v.) og Helle Karin Barstad fra Firbent Terapi hadde med seg flere terapihunder til kosetimer for studentene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Helle Karin Barstad driver Firbent Terapi, og har i flere år besøkt både skoler og aldershjem med terapihundene, men det er første gang hun er på universitetet.

– Nærkontakt med dyr er bra for absolutt alle, og studenter er jo mennesker de også, sier Barstad og ler.

Christine Olsen

Forskningsleder ved Antrozoologisenteret på Ås, Christine Olsen sier at i tillegg til de fysiologiske fordelene av nærkontakt med dyr, så blir man rett og slett gladere.

Foto: Privat / Dyrebar Omsorg

Da påmeldingen ble lagt ut på studentsamskipnadens Facebook-side, lot ikke studentene seg be to ganger.

– Det er jo litt stress med masse innleveringer og eksamen og sånn, så det er deilig med et lite avbrekk, sier student Susanne Søyland.

Studenter i overgangsfase

Christine Olsen, forskningsansvarlig på Antrozoologisenteret på Ås, har doktorgrad i helsevitenskap og dyreassisterte intervensjoner. Hun forsker altså på forholdet mellom mennesker og dyr, og tror at alle har behov for den nærheten som dyr kan gi, men særlig når man er i en overgangsfase, slik som studentene er.

– De har gjerne nylig flyttet hjemmefra, og da kan det være mindre rom for nærkontakt med de man kjenner godt og føler seg trygg på. Men dyr blir man veldig fort trygg på, og det er helt legitimt å ha nærkontakt med dem. Dessuten setter dyrene pris på nærkontakten også, så da får man en umiddelbar respons, sier Olsen.

Og etter en halvtime med terapihundene kunne student Siri Borge bekrefte at dette fungerte.

Siri Borge, Susanne Søyland og Sanna Barstad sammen med terapihunden Lillegutt

Studentene Siri Borge (t.v.) og Susanne Søyland (midten) var snare med å melde seg på for å få en halvtimes kos med terapihund Lillegutt, som Sanna Barstad hadde med seg.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg kjenner at jeg er mer avslappet og rett og slett glad, sier hun før hun tusler ut av studentsamskipnadens bygg på campus Ullandhaug.