Hopp til innhold

Streikende butikkansatte trues med konkurs

Blomsterdekoratører i streik fikk SMS fra sjefen om at butikken ikke har råd til å utbetale neste lønning dersom streiken fortsetter. – Det finner vi oss ikke i, sier Handel og Kontor.

Streikemøte

Johanne Håvåg og Eldbjørg Håland fikk melding av sjefen om at bedriften ikke har midler til lønn dersom streiken fortsetter.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er kjempedumt, og ikke en kjekk melding å få, sier Eldbjørg Håland.

Melding fra sjefen under streiken

Melding fra sjefen i Blomsterdekor til de streikende ansatte.

Hun jobber som blomsterdekoratører hos Blomsterdekor på Kvadrat i Sandnes og har streiket siden lørdag. I dag kom meldingen fra sjefen som truet med at bedriften vil gå konkurs dersom streiken fortsetter.

– Det er ikke kjekt å sitte streikevakt og kjempe for «lik lønn for likt arbeid», og få en melding om at bedriften går konkurs dersom vi streiker videre, sier Håland.

55 bedrifter er ramma av streik etter at Handel og kontor og NHO ikke ble enige om ny tariffavtale. 266 medlemmer streiker, og krever samme lønn som ansatte i butikker organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Handel og kontor: – Utilbørlig press

Christopher Beckham

Christopher Beckham, 2. nestleder i Handel og Kontor.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Men ikke alle virkemidler er lov i streik, mener 2. nestleder i Christopher Beckham i Handel og kontor. Han reagerer kraftig på trusselen som kom på melding til blomsterdekoratørene.

– De kan rette sin aggresjon mot NHO og si at de må på banen. Våre medlemmer er i en lovlig konflikt, og jeg finner meg faktisk ikke i at de får meldinger som gjør at de blir nervøse for om de mister jobben sin, og om de klarer å betjene huslånet sitt. Mange av disse bedriftene har god bæreevne og det er rett og slett ufint å behandle våre medlemmer på den måten, sier Beckham.

– Vi kommer til å ta det opp med NHO. Det er utilbørlig press for at de skal være streikebrytere og gå tilbake på jobb. Dette kan vi ikke finne oss i, sier han.

Forsvarer meldingen til de ansatte

– Vi er i en ferskvarebransje. Det sier seg selv at bedriften går over ende når alle varene visner, sier daglig leder i Blomsterdekor Frode Hetlevik fra Bergen.

Han sendte ut meldingen til de ansatte og skrev at bedrifter ikke har midler til neste lønning.

Hetlevik er veldig kritisk til streikeuttaket.

– Vi føler at det ble sluppet en bombe midt inn selskapet. På tvers av landet har vi noen av de største klubbene innenfor Handel og kontor, og vi har lokale forhandlinger. Derfor har de valgt å ta oss kontra andre, og vi føler oss veldig urettferdig behandlet, sier han.

Streikemøte i butikkstreiken

De streikende i Rogaland møtte til streikemøte på Folkets Hus i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Handler om lønn

Som blomsterdekoratører tjener Eldbjørg Håland knappe 172 kroner i timen – med fagbrev og seks års ansiennitet.

– Det er vanskelig å være alene med en så dårlig lønn, sier Håland.

Og det er lønn det handler om. Ansatte i bedrifter tilknytta Virke tjener flere tusen kroner mer i måneden enn de gjør i NHO-bedrifter. Det vil de streikende ha slutt på, og derfor har Handel og kontor gått til streik i varehandelen for første gang siden 1961.

– Dette er en kjempeviktig gruppe for handel om kontor. Dette er faghandlerne og spesialforretningene. Vi har medlemmer som hver dag som gjør en fantastisk innsats på jobb, men dessverre vil ikke arbeidsgiverne gi dem en lønn de kan leve av, sier Christopher Beckham.

Kan få støtte fra LO

Blomsterforretningen på Kvadrat er stengt på grunn av streiken, men flere andre av de streikeramma holder åpent ved at eierne og uorganiserte er på jobb.

– Etter hvert som vi oppdager at det er folk i butikken, som ikke har lov, melder vi det videre til streikekomiteen, og så tar de det derfra. Det kan være ekstravakter eller barna til eierne, sier regionsekretær i Handel og Kontor, Anne Lise Thorske.

Slikt hemmer ikke akkurat streikeviljen, og selv om denne gruppa bare teller 600 organiserte i hele landet, kan de holde på lenge, mener nestlederen.

– Vi kan holde på helt til vi har fått innfridd kravet. Handel og kontor er medlem i LO, som har 902.000 medlemmer. Det er ikke utenkelig at vi på sikt må be LO om hjelp, sier Christopher Beckham.

– Vi får veldig mange klapp på skuldra og tomler i været for at vi skal stå på. Vi føler at vi kjemper en kamp for fremtiden, sier Johanne Håvåg, som har streiket siden lørdag.

Streikemøte i butikkstreiken

Streikemøte på Folkets Hus i Stavanger i dag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK