Hopp til innhold

Streiken i norsk oljebransje skaper bekymring i Europa

Et Europa i energikrise ser med uro på at norske oljearbeidere streiker.

Tore Guldbrandsøy

Mange i Norge er nok mer opptatt av streiken i SAS enn i oljesektoren, tror analytiker Tore Guldbrandsøy. Men i Europa frykter de konsekvensene av streiken.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Den streiken, den passer ikke så veldig godt for Europa, sier analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Natt til tirsdag tok fagforeningen Lederne 74 personer ut i streik, og tre oljefelt er stengt.

Det er varslet opptrapping av streiken allerede på onsdag. Da blir ytterligere fire felt tatt ned, inkludert gassfeltet Aasta Hansteen.

Ny opptrapping vil skje på lørdag. Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass anslår at streiken da vil ramme så mye som 56 prosent av norsk gasseksport.

Det skaper bekymring i Europa, sier Guldbrandsøy.

– Det er energikrise i Europa, og de mangler gass. Dette henger selvfølgelig sterkt sammen med krigen i Ukraina. Det er også et stort bortfall av ytterligere gassproduksjon fra Russland på grunn av problemer med Nord Stream 1, og det har vært en brann i et LNG-anlegg i USA.

Tirsdag kveld grep regjeringen inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.

Les også Advarer mot verste energikrise på 50 år

Fatih Birol

Gjør det de kan for å fylle lagrene

Guldbrandsøy sier europeiske land gjør det de kan for å fylle opp gasslagrene. Men det er ikke spesielt enkelt.

– De strever. De begynner allerede nå å bekymre seg for vinteren som skal komme. Dette er virkelig en bekymring for mange, sier han.

Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy

Analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Foto: Kristoffer Apall / NRK

Sjefen for det internasjonale energibyrået, Fatih Birol, har tidligere advart om at det kan gå mot rasjonering av fossilt drivstoff i Europa i sommer.

– Nå har vi en oljekrise, en gasskrise og en elektrisitetskrise på samme tid, uttalte han til den tyske avisen Der Spiegel i starten av juni.

– Det er mange tiltak i Europa nå for å kutte ned på forbruket. Man forbereder seg også på nødtiltak, som å starte opp igjen kullkraftverk, sier Guldbrandsøy.

Streikevakter ved Heliporten ved Stavanger lufthavn

Ved Heliporten på Stavanger lufthavn var det tirsdag formiddag flere streikevakter på plass.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Forsvarer streiken

Lederne, som er en uavhengig fagforening, er klare på at streiken er nødvendig.

– Vi kan ikke tåle en lønnsnedgang over flere år. Vi er ikke bundet av LO og frontfagsmodellen og kan som et selvstendig forbund gå ut i streik, sier tillitsvalgt Hans Fjære Øvrum i Lederne.

Lederne krever en lønnsvekst på 5,7 prosent. Det er høyere enn mange andre lønnsmottakere, som har fått 3,7 prosent denne våren.

De mener det er riktig å stå fast ved kravet, selv om det betyr at de stanser en større del av gasseksporten til Europa.

Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass

Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass.

Foto: Kristoffer Apall / NRK

– Det er beklagelig at det skjer, men det er en del av spillereglene når et forbund går til streik, sier Per Helge Ødegård, som er tillitsvalgt i Equinor for Lederne.

Norsk olje og gass ser alvorlig på konsekvensene av streiken.

– I en situasjon der Europa hungrer etter gass, der man driver med rasjonering av gass, og de har bedt oss om å øke produksjonen, så er dette svært alvorlig, sier kommunikasjonsleder Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass.