Hopp til innhold

Da snøfresingen startet, stakk bare pipa opp av snøen

Stranddalshytta i Ryfylke var nylig dekket av fem meter dyp snø. Til helgen kan du overnatte her etter at nesten 150 kubikkmeter snø er fjernet med snøfreser.

Stranddalshytta under snø

Du ser pipa stikke opp over snøen på hytta til venstre. Nå har ryddemannskapene gravet seg ned fem meter, og hytta er klar for overnattingsgjester.

Foto: Per Henriksen

– De snakker om at det var mye snø i fjellet i 1962, men det er i alle fall like mye snø på Stranddalen nå, sier Per Henriksen som er driftssjef i Stavanger turistforening.

Snøfresing ved Stranddalshytta

Snøfresingen startet i takhøyde.

Foto: Kristian Nærheim

Han har vært tilsynsvakt på Stranddalen i 14 påskehelger, og har aldri tidligere opplevd så store snømengder i fjellet her. Bare pipa stakk opp av snøen da han tok bilde av hyttetunet fra et småfly tidligere i vinter.

Snøfreser for første gang

For første gang i historien har Stavanger Turistforening tatt i bruk snøfreser for å få gravd ut en fjellhytte. Stranddalshytta er klar for påskeinnrykk, etter tidligere å ha blitt stengt på grunn av enorme snømengder.

Snøfresingen ved Stranddalshytta

Det måtte fjernes nesten 150 kubikkmeter snø for å komme inn og ut av turisthytta i Stranddalen.

Foto: Kristian Nærheim

Hytta er selvbetjent utenom sommersesongen, og ligger i Suldal kommune sju kilometer og rundt tre timer å gå på ski fra Saurdal.

Hele fem meter snø måtte freses vekk før Trond Nærheim fra Nærheim Service AS kom ned til inngangsdøra til selvbetjeningshytta på Stranddalen. Hovedhytta er også frest ut fra snømassene, og det er i tillegg sikret nødutganger. Til sammen 142 kubikkmeter snø er fjernet for å komme ned til dører og vinduer på hyttene i Stranddalen.

Dermed er det plass til minst tjue personer når hytta åpner for publikum 20. mars.

– Den tredje og nyeste hytta i tunet vil bli gravd ut for hånd i løpet av påsken. Da blir det plass til ytterligere tretti personer, sier Henriksen.

Stranddalshytta, Suldal

Slik ser Stranddalshytta ut på sommertid.

Foto: Odd Inge Worsøe

Tåler store snømengder

Stranddalen-hytta i vinter er utsatt for en enormt stor påkjenning. Likevel går det nok bra.

– Hytta er konstruert og bygd for å tåle store snømengder, sier Henriksen.

Han oppfordrer skiturister til å holde ved like innganger til hyttene som er gravd ut og nødutganger.

– Framover blir det løssnø som legger seg her. Den er lettere å fjerne, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland