Hopp til innhold

Vil gjøre Strand kommune til «skatteparadis» – vurderer kutt i formuesskatten

Nabokommune til Stavanger vurderer å invitere rikfolk og bedriftseiere ved å senke formuesskatten: – Dette er en snøball som har begynt å rulle, sier forsker.

Bebyggelse ned mot sjøen i Jørpeland, sollyset er rødt i fargen.

Her på Jørpeland i Strand kommune ønsker de å kutte i formuesskatten for å lokke rikfolk til kommunen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Vi har tradisjonelt trukket til oss folk fra Nord-Jæren med lav inntekt fordi det har vært billig å etablere seg i Strand. Nå vil vi trekke til oss folk i det andre segmentet, sier gruppeleder i Høyre, Kristoffer Amdal.

Kristoffer Amdal

Kristoffer Amdal, gruppeleder i Høyre, ønsker å gjøre det mer lukrativt for de med høy inntekt å flytte til kommunen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

For nå vurderer flertallspartiene i Strand gjøre som Bø i Vesterålen, å redusere formuesskatten for å trekke til seg rikinger og bedrifter som vil etablere seg.

I Bø har det vært svært vellykket. De har klart å lokke til seg mange av Norges rikeste. Også i Tvedestrand diskuteres et tilsvarende grep.

Nært Stavanger

Strand har kommet enda nærmere Stavanger etter at Ryfast åpnet.

Den undersjøiske tunnelen har gjort Strand landfast, og bare en kort kjøretur gjennom den undersjøiske tunnelen skiller de to kommunene.

Men å redusere formuesskatten kan også gi en skikkelig baksmell, for det forsvinner elleve millioner fra budsjettet om det ikke kommer nye bedrifter eller rikinger til Strand.

– Alle flertallspartiene er positive til dette, men vi trenger å gå litt dypere inn i det før vi tar en endelig beslutning, sier Amdal.

Han mener det viktigste er å få nye bedrifter til å etablere seg i kommunen.

Aller helst vil de ha tilbakemeldinger om interessen fra Nord-Jæren før budsjettet vedtas 16. desember.

Det var Strandbuen som omtalte saken først.

Flytter ikke

Skipsreder Herbjørn Hansson i Sandefjord er opprinnelig fra Hjelmeland, nabokommunen til Strand. For ham er det ikke aktuelt å flytte til hjemtraktene, men han synes det er flott at kommuner reduserer formuesskatten.

Skipsreder Herbjørn Hansson

– GODT TILTAK: Skipsreder Herbjørn Hansson mener alle kommuner bør redusere formuesskatten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg applauderer hvis også Strand nå gjennomfører dette, for det er bra med konkurranse. Jeg har betalt for mye skatt altfor lenge, men det er bare en person å skylde på, og det er meg. Jeg burde flyttet ut av landet for lenge siden.

Han mener en reduksjon av formuesskatten på generelt grunnlag er bra, for kapitalen trengs rundt i kommunene.

Europris-gründer Wiggo Erichsen som har meldt flytting fra Sola kommune til Bø i Vesterålen, støtter initiativet i Strand.

– Jeg har allerede flyttet til Bø, så det er ikke aktuelt for meg å flytte igjen.

Kan bli flere kommuner

Seniorforsker Marianne Haraldsvik ved Senter for økonomisk forskning i Trondheim er leder av et regjeringsoppnevnt utvalg som skal se på inntektssystemet til kommunene. Utvalget skal levere sin rapport i 2022.

– Det er klart at reduksjon av formuesskatten som Bø har gjennomført, er et tema i utvalget. En slik skattekonkurranse mellom kommunene får konsekvenser for økonomien, da de totale skatteinntektene går ned. Hvordan dette fordeles, er for tidlig å si.

Hun mener det kan komme flere som ønsker tilsvarende skattekutt.

– Når vi nå ser at flere kommuner vurderer å følge Bø kommune indikerer det at dette kan bli mer omfattende på sikt.